I mannens hem i södra Roslagen fann polisen hårddiskar med uppgifter om runt 70 försvarsanläggningar som han och en kamrat samlat in under flera års tid.

Förra veckan kom domen i Attunda tingsrätt:

Mannen, som är i 60-årsåldern, dömdes mot sitt nekande till villkorlig dom med samhällstjänst i 140 timmar för brottet grov obehörig befattning med hemlig uppgift under åren 2015-2017.

Mannen har medgett att han haft uppgifterna, men håller inte med om att de haft stor betydelse för rikets försvar. Det höll inte tingsrätten med om.

Enligt Försvarsmakten gör den stora mängden uppgifter han haft att den skada som kunde uppstått om de avslöjats kunnat bli ”betydande, angränsande till synnerlig”.

Det är den näst högsta nivån enligt Försvarsmaktens så kallade menbedömning.

Borde vetat bättre

Eftersom mannen har ett förflutet i Försvarsmakten menar tingsrätten att han inte kan ha varit okunnig om att anläggningarna var hemliga, vilket också framgick av skyltar.

”Det måste ha varit uppenbart för honom att ett uppenbarande av uppgifterna till främmande makt skulle kunna medföra men för Sveriges säkerhet” skriver tingsrätten.

När Säkerhetspolisen gjorde husrannsakan i mannens hem 2017 fann man bland annat datorer, kameror och hårddiskar som visade att mannen och hans numera avlidne kamrat samlat uppgifter om hemliga militära installationer – bland annat radar och radiomaster – åtminstone sedan 2008. I förhör menade han då att det bara handlade om ”kulturhistoriska platser som försvaret använt en gång i tiden”.

Enligt mannens försvarare, advokat Per Larsson, är hans klient lättad över att rättsprocessen är över och att han inte dömdes till fängelse, men besviken över att brottet betraktades som grovt och inte av normalgraden. Han har ännu inte bestämt om han ska överklaga domen.

Man åtalas för kartläggning av militäranläggningar

En man i 60-årsåldern från Stockholmsområdet åtalas för grov obehörig befattning med hemlig uppgift.

– Detta är en kartläggning som är närmast professionell, säger åklagaren Mats Ljungqvist.

Mannen åtalades på onsdagen för att ha innehaft hemliga och känsliga uppgifter om ett stort antal svenska försvarsanläggningar.

Själva brottet ska enligt åtalet ha begåtts mellan december 2015 och november 2017. Mannen ska då ha haft uppgifter i sitt hem som skulle kunna äventyra Sveriges säkerhet om de hamnat i fel händer. Däremot ska han inte haft som syfte att gå främmande makt tillhanda.

Åklagaren: ”Hög nivå av kunskap”

– Sättet på vilket materialet inhämtas tyder på en systematik samt en hög nivå av kunskap. Av uppgifterna i målet framgår att detta är en kartläggning som är närmast professionell, säger senior åklagare Mats Ljungqvist på Riksenheten för säkerhetsmål i ett pressmeddelande.

I samband med en husrannsakan i november 2017 tog Säkerhetspolisen bland annat datorer, mobiltelefoner, kameror och hårddiskar i beslag.

– Jag bedömer brottet som grovt för att det handlar om en stor mängd anläggningar som är betydelsefulla för Sveriges förmåga att kunna försvara landet i händelse av krig, säger Mats Ljungqvist.

Anläggningar som är betydelsefulla för Sveriges förmåga att kunna försvara landet i händelse av krig

En man från Stockholmsområdet åtalas för grov obehörig befattning med hemlig uppgift.

En man från Stockholmsområdet åtalas för grov obehörig befattning med hemlig uppgift.

Stefan Källstigen

Man åtalas för kartläggning av militäranläggningar

Åklagaren: ”Närmast professionell” ✔ Misstänkt grovt brott