Vintern vek ner sig tidigt i år. Redan i början av mars var Magelungen så pass isfri att Maria Hansson, 48, kunde ta sin paddelbräda och glida ut på sjön för årets efterlängtade premiärtur.
När Mitt i träffar henne två veckor senare är det rena sommarkänslan nere vid strandbadet, minus gåsskiten – den kommer senare.
Maria Hansson har varit ute på morgontur och paddlar in mot bryggorna. Fram på brädan ligger en fotboll, en plastdunk och ett par plastpåsar. Det är morgonens skörd av skräp hon hittat i sjön.
– När jag ser skräp paddlar jag alltid fram och plockar upp det. Jag tycker det är viktigt, om alla hjälps åt att hålla fint så blir det bättre, säger hon.
Dagens skräpskörd från sjön fraktas in till land.
Mattias Kamgren
Är rädd för vatten
Så här års blir det kanske två turer i veckan. På sommaren är hon ute varje dag. På Instagram har hon kontot Alla kan suppa (SUP står för Stand up paddleboard) och då och då håller hon i gruppturer på Magelungen.
Men när hon själv först fick frågan om att testa SUP 2019 var det inget som lockade.
– Jag är rädd för vatten så jag sa nej först. Men så följde jag med ändå. Det var obehagligt – det var ute på havet – men också fantastiskt.
Rädslan för vatten har hon fortfarande kvar. Hon är noga med säkerheten och uppmanar andra att vara detsamma.
– Jag har torrdräkt utom på sommaren för det är kallt i vattnet. Flytväst så klart. Och så måste man ha en fångrem om foten som är fäst i brädan så att den inte flyter iväg om man trillar i vattnet, det är jätteviktigt.
Stillsamt och storslaget på en gång – Maria Hansson älskar att uppleva Farsta från brädan.
Mattias Kamgren
Större frihet på bräda
Vid Farsta strandbad kan man hyra kajak. Men Maria Hansson föredrar friheten som SUPen ger.
Det är väldigt storslaget även här hemma i Farsta.
– Jag känner mig friare när jag kan stå upp, förklarar hon.
För Mitt i:s även på land rätt ranglige reporter demonstrerar hon hur man ställer sig upp och finner balansen på brädan. Hon tipsar om att börja med att ta några paddeltag framåt.
– Det är lättare om brädan är i rörelse. Sen utgår man från mitten av brädan där handtaget sitter, säger hon och ställer sig på knä med paddeln på tvärs över brädan för stabilitet.
Därpå trycker hon sig lugnt men bestämt upp till stående och stoppar paddeln i vattnet när hon rest sig helt.
– Börja paddla så fort du har rest dig, tipsar hon.
Från nerver till leende
Maria Hansson har en racingbräda av karbon. Uppblåsbara varianter funkar också, men hon tycker man ska undvika de billigaste som har sämre bärkraft och lätt blir vobbliga för någon med vuxenvikt.
– Det kan vara utmanande för många att ta sig ut på vattnet. På turerna är de flesta är lite nervösa när vi är på väg ut. Efter 90 minuter när vi kommer tillbaka har alla ett stort leende på läpparna, när de ha gjort saker de inte trodde de klarade av. Att kunna bidra till det känns jätteroligt, säger hon.
Beskriv vad du upplever när du är därute på sjön?
– Det är väldigt storslaget även här hemma i Farsta. Det är fantastiskt att komma ut och få ett annat perspektiv på landskapet, och njuta av stillheten.
Maria Hansson syns ofta på Magelungen på sin SUP.
Mattias Kamgren