Du som besöker Riddersvik har troligen redan märkt av det: En del av naturområdet runt herrgården har redan spärrats av.

Orsaken stavas med tre bokstäver: bly.

Undersökningar har visat att delar av området runt herrgården är förorenat av tungmetallen, ett ämne som enligt Livsmedelsverket kan vara hälsoskadligt att få i sig.

Planen har varit att börja saneringen av markområdena nu efter sommaren.

Arbetena med saneringen har dock skjutits fram i tiden. I december 2023 var stadens besked att saneringen skulle dra igång sommaren 2024. Nu har den skjutits fram ytterligare, med planerad start sommaren 2025.

– Det tar tid, det är mycket som ska passa. Det kommer inte starta precis nu men det kommer att saneras, säger Lilian Rosell, byggprojektledare på exploateringskontoret.

Marken som ska saneras finns inom några avgränsade områden som har namnen Utsiktskullen, Koloniområde, Frukt- och rosenträdgården och Rosenparken.

Det var i samband med ett detaljplanearbete som föroreningarna hittades.

Lilian Rosell är byggprojektledare för saneringsarbetena i Riddersvik.

Lilian Rosell är byggprojektledare för saneringsarbetena i Riddersvik.

Privat

Föroreningarna kommer från jord som har hämtats till Riddersvik från gamla Lövsta soptipp för att användas att odla i.

– Billigt jordförbättringsmedel från Lövsta som innehöll föroreningar, säger Lilian Rosell.

Statliga pengar

För saneringsarbetet har Stockholms stad beviljats 102 miljoner kronor av Naturvårdsverket, den bedömda kostnaden för saneringen av Utsiktskullen, Koloniområde, Frukt- och rosenträdgården och Rosenparken.

Enligt Lilian Rosell har det senare tillkommit ytor som behöver saneras, vilket kräver mer pengar.

– För det behöver vi gå upp i nämnden med ett ärende för att få godkänt att få söka mer statsstöd och för att få upphandla en större entreprenad.

När Mitt i intervjuar exploateringsnämndens ordförande, Anders Österberg (S), framkommer att staden är på gång att söka ytterligare statliga pengar för saneringsarbetet, totalt knappt 86 miljoner kronor.

– Det är för att EU har haft en positiv regelförändring som gör att det är möjligt att söka, säger Anders Österberg.

Anders Österberg (S), ordförande i exploateringsnämnden.

Anders Österberg (S), ordförande i exploateringsnämnden.

Pressbild: Naomi Grossman

Anders Österberg välkomnar att arbetena nu kommer i gång på allvar.

– Nu tar vi äntligen ett genomförandebeslut och det innebär att vi kan bygga parker, vi tar bort gamla gifter, vi skapar goda boendemiljöer för stockholmarna, och nu får vi äntligen saker att hända för både människor och natur.

Kritiken – och svaret

Den politiska oppositionen är överens med majoriteten om att saneringen behöver göras men riktar kritik mot att arbetet dragit ut på tiden.

– Arbetet borde ha kommit igång redan förra året, nu måste vi se till att minska tiden det tar till att projektet står klart så att boende i närheten drabbas så lite som möjligt, skriver Dennis Wedin (M), vice ordförande i exploateringsnämnden, i ett mejl.

Dennis Wedin (M), vice ordförande i exploateringsnämnden.

Dennis Wedin (M), vice ordförande i exploateringsnämnden.

Victor Malmcrona

– Som det ser ut nu kommer det att vara klar 2029 så det stämmer att det blir en försening. Projekt av den här storleken är mycket komplicerade och vi har också varit tydliga med att det kommer vara svårt att vara tydlig med exakt hur lång tid det kommer ta, säger Anders Österberg.

En del av de områden som ska saneras har sedan tidigare hägnats in i avvaktan på sanering.

Nu är ytterligare områden på gång att stängslas in.

– Och vi planerar att skylta så att det blir tydligt, säger Lilian Rosell.