När miljöförvaltningen gjorde ett oanmält besök på en verksamhet som serverar mat i Järva upptäcktes en rad olika avvikelser.

Två livsmedelsinspektörer kontrollerade verksamheten i slutet av augusti, och noterade att de brast i sina rutiner på sex av sju punkter – endast när det kom till giltig registrering av organisationsnummer fick man godkänt, enligt en kontrollrapport Mitt i tagit del av.

Trasa nuddade tallrik

När kontrollanterna kom in i lokalerna slogs de av att det var väldigt smutsigt på flera ställen, bland annat var både en kyl och en frys kladdiga.

En diskho i köket var "helt belamrad av disk", och det saknades dessutom tvål och papper för personalen att tvätta händerna med.

Kontrollanterna noterade att en i personalen hade en trasa i handen som den använde till att torka borden med. Kort därefter hjälpte samma person till att lägga upp mat på tallrikar – fortfarande med trasan i handen, vilket innebar att den kom i kontakt med tallriken.

Bytte inte handskar

Det noterades även att personalen använde handskar som inte byttes mellan olika moment som städning, att ta betalt och servera mat – vilket strider mot lagkrav för hygien.

Vissa livsmedel förvarade inte i rätt temperatur och kontrollanterna bedömde att sjukdomsframkallande bakterier skulle kunna växa i vissa av livsmedlen, vilket också strider mot livsmedelslagstiftningen.

Beslagtog lax – betald med swish

När miljöförvaltningens utsända skulle kontrollera spårbarheten på flera laxfiléer som fanns i en frys fanns varken följesedel eller kvitto.

Enligt ansvariga på plats hade man betalat med swish, och de erbjöd sig att ringa upp personen som de köpt fisken av för att miljöförvaltningen skulle kunna säkerställa att det var en godkänd leverantör.

När laxleverantören svarade satte personalen på högtalaren och inledde ett samtal. Personen i andra änden vägrade då att prata, eftersom "han inte ville ha några problem med miljö- och hälsa, då han sålt fisken svart", enligt kontrollrapporten.

Laxen beslagtogs därför på plats.

Måste åtgärdas

Miljöförvaltningen har krävt att verksamheten ska åtgärda alla brister som påvisats omgående.

Verksamheten har svarat att de påbörjat rengöring av köket, satt upp papper och tvål vid diskhon.

Miljöförvaltningen kommer göra en uppföljande kontroll och se till att resten av punkterna åtgärdats. Om så inte gjorts kan det innebära vidare konsekvenser för verksamheten.