I Hammarby-Skarpnäck blev Miljöpartiet största parti i 19 av 29 valdistrikt. I valdistrikt 7 som heter Skarpnäcks trädgårdsstad och som mestadels består av småhus fick man sitt högsta valresultat i hela Sverige. Här röstade 41,9 procent av väljarna på partiet enligt preliminära siffror.

”Det finns inget starkare distrikt. Vi är dock över 30 procent i inte mindre än 82 distrikt, fördelade på nio kommuner.” bekräftar Miljöpartiets presstjänst.

Miljöpartiet har skrällt i valet till EU-parlamentet. I Stockholms stad blir man största parti med 20,6 procent av rösterna, enligt preliminära siffror. I länet så väl som på det nationella planet blir MP det tredje största partiet.

V också starka

Även Vänsterpartiet gick bra i EU-valet i Hammarby-Skarpnäck. Partiet kammade hem flest röster i 9 av 29 valdistrikt. Allra bäst gick man i distriktet "Bagarmossen C" där över 39,3 procent av rösterna lades på Vänsterpartiet.

Vänsterpartiet går starkt framåt både i huvudstaden och i hela landet. I Stockholms län ökar partiet från 7,7 procent till 11,6 procent.

S enda vinnardistrikt

Det enda valdistrikt i Hammarby-Skarpnäck där ett annat parti än MP eller V var störst var Blåsut östra som är ett litet område nedanför Hammarbydepån. Här fick Socialdemokraterna 24,1 procent av rösterna.

I Stockholms län får Socialdemokraterna och Liberalerna också bättre siffror i gårdagens EU-val jämfört med för fem år sedan. M får fler röster på riksplanet, men backar i Stockholm.

Sverigedemokraterna backar för första gången någonsin i ett val. I länet går partiet från 11 procent till 9,6 procent.