Totalförbud mot mobiler eller inte? Än så länge är det en öppen fråga och något som många grundskolor i Solna brottas med.

Men en lagskärpning är på gång sedan regeringen tillsammans med Sverigedemokraterna kommit överens om att hela grundskolan ska vara mobilfri.

En genomgång som Mitt i gjort visar att så redan är fallet på låg- och mellanstadiet på skolorna i Solna. På högstadiet är bilden mer splittrad.

Ulriksdalsskolan hör till de som just utökat sitt mobilförbud att gälla även i årskurs nio. De har tidigare fått använda sina telefoner under raster och lunch.

Elever smygfilmades

Bakgrunden är kränkningar mellan elever kopplat till sociala medier.

– Vi märkte att många elever var oroliga, framför allt i omklädningsrummen, över att kunna bli fotograferade och filmade när som helst. Det förekom att elever lade ut videos på andra elever på Tiktok. Jag förvarnade elevrådet om att ett förbud kunde bli en konsekvens om kränkningarna fortsatte, säger rektorn Sofia Nybom.

Regeln är att telefoner lämnas in vid skoldagens början och plockas med hem efter sista lektionen.

Den som ertappas med att smygscrolla blir fråntagen sin mobil. Andra gången informeras föräldrarna, som då även får komma till skolan och hämta ut mobilen.

"Effektivt", konstaterar Sofia Nybom som säger att förbudet fått flera positiva effekter.

– Vi har betydligt färre ärenden om kränkningar och lärare upplever att eleverna fokuserar bättre på lektionen. Min bild är att alla föräldrar tycker det är bra. Sen är nog inte eleverna så jättepositiva.

"Halva livet"

Jo, rektorns spaning tycks stämma.

– Typ alla tycker att mobilförbudet är dåligt, säger Max André som går i 9A.

Han förklarar:

– Halva livet finns ju i mobilen. Man håller kontakt med folk utanför skolan, spelar, kollar Tiktok, Youtube och sånt. Nu har man knappt något att göra på rasterna, uppehållsrummet är oftast stängt. Man går mest runt i korridorerna.

På Ulriksdalsskolan infördes mobilförbud förra läsåret men då fick årskurs nio använda sina telefoner på raster och lunchen. Att niorna nu också omfattas av förbudet tycker majoriteten av eleverna är dåligt, berättar Max André och Angelo Bahi i 9A.

På Ulriksdalsskolan infördes mobilförbud förra läsåret men då fick årskurs nio använda sina telefoner på raster och lunchen. Att niorna nu också omfattas av förbudet tycker majoriteten av eleverna är dåligt, berättar Max André och Angelo Bahi i 9A.

Malin Lövkvist

Klasskompisen Angelo Bahi berättar att det ibland blir tjafs med läraren när elever inte vill lämna in mobilen. Det finns också sätt att kringgå förbudet.

– Vissa går in på toa och spelar. Sen har ju alla sina personliga datorer som det går att kolla sociala medier och Snapchat på ändå, även om det såklart är smidigare med mobilen.

Mer fokuserad

Men för egen del tycker Angelo att förbudet är okej.

– Jag känner att jag mår bättre av att inte tänka på att kolla mobilen hela tiden. Vi har också ett experiment i mitt fotbollslag att bara ha en timmes skärmtid per dag för att öka prestationen. Det funkar tycker jag, jag har mer fokus i fotbollen och skolan.

Max André kan se potentiella fördelar han med, som att skoltiden blir mer social, man pratar lite mer med folk i andra klasser.

Rektor Sofia Nyboms besked är att uppehållsrummet ska bemannas bättre för att aktivera de äldre eleverna.

Det Max längtar mest efter är att självständigt få styra över sin skärmtid.

– Så det blir skönt att börja gymnasiet, när man får bestämma sådana saker själv.