Max André i 9A kollar snapchat en sista gång innan mobilen åker in i skåpet för att stanna där hela skoldagen. Klasskompisen Angelo Bahi tycker att det blivit lättare att fokusera sen förbudet infördes även om många är starkt emot det.
Malin Lövkvist
20241004074008
20240926123756
2024-10-04
07:40
2024-09-26 12:37
Grundskolan ska bli mobilfri, har regeringen bestämt. Nu måste lagen skärpas.
I Solna finns skolor som går före, på Ulriksdalsskolan råder mobilförbud på hela högstadiet sedan höstterminens start.
Rektorn ser stora positiva effekter. Eleverna är inte lika imponerade.
Totalförbud mot mobiler eller inte? Än så länge är det en öppen fråga och något som många grundskolor i Solna brottas med.
Men en lagskärpning är på gång sedan regeringen tillsammans med Sverigedemokraterna kommit överens om att hela grundskolan ska vara mobilfri.
En genomgång som Mitt i gjort visar att så redan är fallet på låg- och mellanstadiet på skolorna i Solna. På högstadiet är bilden mer splittrad.
Ulriksdalsskolan hör till de som just utökat sitt mobilförbud att gälla även i årskurs nio. De har tidigare fått använda sina telefoner under raster och lunch.
Elever smygfilmades
Bakgrunden är kränkningar mellan elever kopplat till sociala medier.
– Vi märkte att många elever var oroliga, framför allt i omklädningsrummen, över att kunna bli fotograferade och filmade när som helst. Det förekom att elever lade ut videos på andra elever på Tiktok. Jag förvarnade elevrådet om att ett förbud kunde bli en konsekvens om kränkningarna fortsatte, säger rektorn Sofia Nybom.
Regeln är att telefoner lämnas in vid skoldagens början och plockas med hem efter sista lektionen.
Den som ertappas med att smygscrolla blir fråntagen sin mobil. Andra gången informeras föräldrarna, som då även får komma till skolan och hämta ut mobilen.
"Effektivt", konstaterar Sofia Nybom som säger att förbudet fått flera positiva effekter.
– Vi har betydligt färre ärenden om kränkningar och lärare upplever att eleverna fokuserar bättre på lektionen. Min bild är att alla föräldrar tycker det är bra. Sen är nog inte eleverna så jättepositiva.
"Halva livet"
Jo, rektorns spaning tycks stämma.
– Typ alla tycker att mobilförbudet är dåligt, säger Max André som går i 9A.
Han förklarar:
– Halva livet finns ju i mobilen. Man håller kontakt med folk utanför skolan, spelar, kollar Tiktok, Youtube och sånt. Nu har man knappt något att göra på rasterna, uppehållsrummet är oftast stängt. Man går mest runt i korridorerna.
På Ulriksdalsskolan infördes mobilförbud förra läsåret men då fick årskurs nio använda sina telefoner på raster och lunchen. Att niorna nu också omfattas av förbudet tycker majoriteten av eleverna är dåligt, berättar Max André och Angelo Bahi i 9A.
Malin Lövkvist
Klasskompisen Angelo Bahi berättar att det ibland blir tjafs med läraren när elever inte vill lämna in mobilen. Det finns också sätt att kringgå förbudet.
– Vissa går in på toa och spelar. Sen har ju alla sina personliga datorer som det går att kolla sociala medier och Snapchat på ändå, även om det såklart är smidigare med mobilen.
Mer fokuserad
Men för egen del tycker Angelo att förbudet är okej.
– Jag känner att jag mår bättre av att inte tänka på att kolla mobilen hela tiden. Vi har också ett experiment i mitt fotbollslag att bara ha en timmes skärmtid per dag för att öka prestationen. Det funkar tycker jag, jag har mer fokus i fotbollen och skolan.
Max André kan se potentiella fördelar han med, som att skoltiden blir mer social, man pratar lite mer med folk i andra klasser.
Rektor Sofia Nyboms besked är att uppehållsrummet ska bemannas bättre för att aktivera de äldre eleverna.
Det Max längtar mest efter är att självständigt få styra över sin skärmtid.
– Så det blir skönt att börja gymnasiet, när man får bestämma sådana saker själv.
Lista: Så gör högstadierna i Solna
För låg- och mellanstadiet i Solnas skolor gäller mobilfria dagar på lektionstid, lunch och raster. För högstadieelever är det totalförbud på vissa skolor medan andra får scrolla fritt på rasten.
Så här är läget på de olika högstadierna:
Internationella Engelska skolan (fristående): Mobilförbud sedan skolan öppnade 2021. Elever förvarar telefoner i sina skåp. "Anledningen till att vi har regeln ur ett pedagogiskt perspektiv är att ge eleverna vila från ej övervakad skärmtid.. // Inom planen mot kränkande behandling utbildas elever kring användning av sociala medier, spel och effekter av skärmtid".
Tallbackaskolan: Telefoner samlas in vid lektionsstart i mobillåda och lämnas ut vid lektionens slut. Mobilerna får användas på rasten. Matsalen är mobilfri. "Vi ser över ett totalt förbud men har inte organisationen för det på plats ännu. Viktigt att vi kan följa och hjälpa eleverna vid ett beslut om en helt mobilfri skola".
Råsunda centralskola: Telefoner lämnas till lärare vid lektionsstart och återfås vid dess slut. Mobiler får användas under rast och lunch. "De flesta elever sköter hantering av mobiler bra men vi har samma avvikelser och problem gällande ett fåtal elever som flertalet andra skolor ... // ... vi får samtala om vikten av att inte filma eller fota individer som inte ger samtycke.
Vittra Frösunda (fristående): Mobilfritt sedan augusti 2024. Mobiler lämnas in när skoldagen börjar och ges tillbaka när den slutar, istället för inför varje lektion. "Eleverna har inte haft några invändningar och vi ser ett ökat socialt umgänge på raster där eleverna spelar spel, pingis, biljard och pratar med både klasskamrater och pedagoger".
RWS Bagartorp (fristående): Mobiler samlas in i början av varje lektion och återlämnas i slutet av lektionen. Under rasterna har eleverna tillgång till mobiler. "Det pågår nu diskussioner om att införa ett totalt förbud även för årskurs 7-9. Vi kommer att ta upp frågan med både vårdnadshavare och elever under höstterminen för att få deras synpunkter".
Noblaskolan Solna (fristående): Mobilförbud även på raster sedan 2018.Telefoner ligger inlåsta i personalrummet hela skoldagen. "Tyvärr är det några elever som inte respekterar denna regel men för de allra flesta är det helt naturligt att lämna ifrån sig sin telefon. Ett positivt utfall är att eleverna umgås mer med varandra och får mer motion på rasterna".
Ängkärrsskolan (fristående resurs): Mobiler förvaras i skåp under hela skoldagen. Raster ägnas åt spel, sport och vuxenledd aktivitet. "Från början hade eleverna svårt att acceptera regeln men har genom åren accepterat den mer och mer. Självklart kan elever obstruera ..//.. det kommer ofta upp på elevrådet om inte en rast i veckan kan få vara mobilrast".
Solna anpassad grundskola: Högstadieklassen får nyttja mobil på raster samt före och efter skoltid. "Vi införde denna regel inför läsåret 24/25 då vi såg att eleverna blev störda av varandra på sociala medier ..//... vi ser nu att det blir lugnare i klassen och att eleverna mår bättre av detta".
Hagaskolan (fristående): Mobilfritt sedan många år. Mobiler samlas in på morgonen och delas ut efter dagens sista lektion. "Det hjälper eleverna att fokusera under skoldagen och minskar stressen av att hela tiden vara uppkopplade. Det gör också att elever umgås på rasterna".
Anpassade enheter med mycket få elever i årskurs 7-9 har inte ingått i enkäten.
Källa: Rektorer på skolor i Solna kommun
Kan bli lag
Sedan 2020 har lärare och rektorer rätt att samla in elevers mobiler under lektionstid.
I augusti 2022 infördes förbud att använda mobiler i klassrummet för annat än skolarbete.
Under hösten 2024 utreds om det går att lagstifta bort mobiler helt från skolan, bakgrunden är bland annat sjunkande Pisa-resultat.