– Är ni laddade!?
– JAAA!
Vesna Pajic, som normalt sett är köksansvarig på Munkmoraskolan, har tagit på sig färgglada tights och Pippi Långstrump-peruk. Hon drar i gång högtalaren med Här kommer Pippi Långstrump, följt av discohiten Pump up the jam på hög volym.
Framför sig har hon ett stort gäng barn fullt fokuserade på att hänga med i alla rörelser: När hon studsar upp och ner, snurrar, viftar med armarna och hoppar på ett ben, gör barnen likadant. Ingen står still.
"Blir piggare"
Det är nämligen ”Fredagsfys innan fredagsmys” på skolgården, något som de har varje fredag strax efter klockan nio.
– Jag tycker att man mår bättre och blir piggare, säger eleven Tim efteråt.
– Man blir redo för nästa vecka, och avslappnad i kroppen, säger Theo.
"Det är kul! Och ett bra sätt att avsluta veckan", säger Theo, närmast i bild, som är med på Fredagsfys innan fredagsmys på Munkmoraskolan.
Johannes Äng
Vesna Pajic kliver in Pippi-rollen på Fredagsfys innan fredagsmys på Munkmoraskolan.
Johannes Äng
Munkmoraskolan har jobbat länge, och extra mycket de senaste tre åren, med att få in mer fysisk aktivitet för eleverna.
Nu har skolan, som en av 45 skolor i hela Sverige och den enda i Värmdö, lyckats få certifieringen Generation Pep-skola. En satsning som startades av prins Daniel för att uppmuntra till mer rörelse och bättre mat bland barn och unga.
– Det är så roligt, vi är väldigt stolta och glada, säger rektor Cecilia Abrahamsson.
Det betyder att Munkmoraskolan har så pass mycket och bra aktiviteter att de kvalificerat sig till Pep-skola. För rörelse finns med på alla lektioner, varje dag, i någon form, berättar läraren Sofia Zachén, som drivit på att de ska få utmärkelsen.
– Till exempel på mattelektionen, då kan vi ta en paus och hoppa upp och ner, eller bara ställa oss och rulla lite på axlarna, säger hon.
Läraren Sofia Zachén, som drivit på att de ska få certifieringen, rektor Cecilia Abrahamsson och köksansvarig Vesna Pajic.
Johannes Äng
Över snittet i nationella prov
En viktig del av skolans hälsoprofil är maten. Och maten på Munkmoraskolan är populär bland eleverna – nästan inget slängs. Bra, näringsrik mat och smaker som eleverna tycker om är en del av hemligheten, enligt Vesna Pajic.
– Vi testar oss fram vad de gillar och försöker anpassa rätterna efter det. Det gör att eleverna äter bra, säger hon och tillägger att de även jobbar med att få ner mängden socker.
De senaste två åren har man märkt en tydlig förbättring i elevernas resultat.
– Vi ligger över snittet i Värmdö, och i riket, när det gäller resultat på nationella prov, i alla 16 delprov inom svenska och matematik. Det är fantastiskt, säger Cecilia Abrahamsson.
"Istället för kakor och bullar vid roliga tillfällen bjuder de på fruktspett eller grönsaksstavar med dipp, till exempel." säger Vesna Pajic, köksansvarig på Munkmoraskolan.
Johannes Äng
Om det beror på deras inriktning på hälsa och rörelse är svårt att fastställa, men det är väldigt troligt, tillägger hon.
– Det finns ju forskning som visar att fysisk aktivitet bidrar till att man kan koncentrera sig bättre och har lättare att klara skolan. Man mår bättre.
Personalen skolans stolthet
Munkmoraskolan har hotats av nedläggning ett par gånger, men räddats kvar av Värmdöborna.
Ett sätt att få fler att söka till skolan är att göra om Munkmoraskolan till en F-5-skola, tror Moderaterna, som gjorde ett utspel om det förra året.
Skolans styrka är personalen, menar Cecilia Abrahamsson.
– Det är väldigt låg personalomsättning. Vi har ett sammansvetsat team som eleverna känner sig trygga med och det är så mycket värt, säger hon.
"Vi vill ge eleverna möjligheter till att få ett bra liv, hjälpa dem till bra livschanser, och då är bra kost och fysisk aktivitet en viktig del av det" säger rektor Cecilia Abrahamsson, här i rörelserummet på skolans fritids.
Johannes Äng
M: Gör om Munkmoraskolan till F–5 för att locka fler
Gör om Munkmoraskolan till en F-5-skola. Det säger Moderaterna i Värmdö som nu vill se en satsning på skolan som de själva nyligen ville lägga ner.
Det går 120 barn från förskoleklass till årskurs 3 på Munkmoraskolan, men det finns plats för 230 elever. Det saknas alltså 110 barn.
Att lägga till två årskurser och göra skolan till en F–5 skulle göra den mer attraktiv att söka till, menar Moderaterna i Värmdö.
Enligt dem är en anledning till att skolan har så få sökande, att barnen måste gå i tre olika skolor upp till nian – Munkmora F–3, Ekedal 4–5 och Kvarnbergsskolan 6–9.
– Det är tufft för barnen att behöva byta skola så många gånger. Då väljer många föräldrar hellre att sätta sina barn i Ekedal direkt så blir det bara två skolor, säger Linn Klameth (M), 2:e vice ordförande i grundskolenämnden, och tillägger att har man dessutom fler barn i olika årskurser blir det ett väldigt åkande för att hämta och lämna på olika skolor.
Linn Klameth, Göran Jansson, Deshira Flankör och Cecilia Lindberg från Moderaterna med Munkmoraskolan i bakgrunden.
Eva Tonström
"Finns tillräckligt med barn"
Om man kan gå upp till åk 5 i Munkmora kan man byta direkt till Kvarnbergsskolan, menar de, och det bör finnas tillräckligt med barn att fylla skolan från områdena Lugnet och Munkmora.
Värmdö bostäder AB har 896 hyreslägenheter i Lugnet-Munkmora och ytterligare cirka 200 lägenheter är på gång att byggas, vid Fiskgjusevägen och Markörplan. Utöver det finns flera bostadsrättsföreningar i de två områdena.
Allt det här bidrar till att det kommer finnas tillräckligt med barnunderlag, enligt M.
Varför gjorde ni inte något åt detta när ni styrde? Ni ville stänga Munkmoraskolan.
– Vår idé då var att slå ihop skolorna så att vi hade enbart Ekedalsskolan och Kvarnbergsskolan, men vi stötte på motstånd från föräldrar som ville ha kvar sin skola. Munkmoraskolan är omtyckt och man måste kunna tänka om, säger Deshira Flankör (M), oppositionsråd i Värmdö, och tillägger att skolan har låg omsättning på personal och höga resultat på nationella prov.
"Feltänk att stänga Jungmannen"
Även när det gäller förskolorna kommer det finnas tillräckligt med barn, både till Minimunkis och Jungmannen, enligt M.
– Det saknas 48 förskoleplatser i Gustavsbergsområdet så båda förskolorna behövs. Jungmannen har plats för 45 barn och är en väl fungerande förskola som behöver finnas kvar, säger Cecilia Lindberg (M), 2:e vice ordförande i förskolenämnden.
Att lägga ner Jungmannen på grund av att man ska bygga bostäder i närheten, är ett feltänk, enligt Göran Jansson (M), 2:e vice ordförande i Värmdö bostäder AB.
– Vi har byggt bostäder nära förskolor och skolor tidigare, och visst, det kommer bullra lite ett tag, men vi har rutiner för det. Förskolan behöver inte stänga, säger han.
Stora delar av Munkmora kan göras trevligare tycker Moderaterna Cecilia Lindberg, Deshira Flankör, Linn Klameth (som hade sin lilla dotter med sig i vagnen) och Göran Jansson.
Eva Tonström
Utöver det vill Moderaterna ta ett helhetsgrepp på Munkmora och göra området finare och mer attraktivt att bo i. Det kan göras genom att till exempel skapa fler lekytor och platser för spontanidrott, planteringar och parkområden, menar de.
Styret vill inte avfärda förslaget
Amie Kronblad (L), ordförande i grundskolenämnden, säger varken ja eller nej till M:s förslag om Munkmoraskolan.
– Värmdösamarbetet har som mål att se över kommunens skolorganisation under 2023 och viktigt i den översikten är att öka de kommunala skolornas attraktivitet, och se över möjligheten att skapa mer enhetliga åldersfördelningar i de olika skolorna, säger hon.
Vad det innebär rent konkret kan hon inte svara på ännu.
Angående Jungmannen så håller Sam Assadi (S), ordförande i förskolenämnden, inte med M.
– Genom att flytta till nya lokaler slipper vi en extern lokalhyra och kan i stället fokusera på att förbättra barnens lärmiljö, säger han och tillägger att de har möjlighet att tillföra 30 platser till i Minimunkis gamla lokaler om behov finns.
Så vill M lyfta Munkmora
Gör utemiljöerna finare och trevligare. Kommunen äger mark i området som skulle kunna ordnas för exempelvis spontanidrott och lekytor.
Utred möjligheten att energirenovera fönster och fasader på fler av Värmdö bostäders fastigheter, något som redan har startats på Skyttevägen.
Skapa affärslokaler på markplan i bostadshusen, det skulle bidra till mer liv och rörelse i området.
Sätt upp mer utebelysning i området.
Se till att mer pengar som används vid byggandet av nya bostäder i området öronmärks för att göra Munkmora trevligare.
Källa: Värmdömoderaterna