Vid vattnet nära Kornhamnstorg står skapelsen som väckt nyfikenhet hos några av Mitt i:s läsare: Vad är det egentligen för metallkonstruktion?

– Ja, det där är lyftkranen till fiskvandringsleden. Det är som en låda med fiskräknare bland annat. Den måste rengöras regelbundet och då lyfts lådan upp med hjälp av kranen. I själva ”tornet” kommer också fisk-tv:n att finnas senare samt en informationsskylt som beskriver allt om fiskvandringsleden, säger Eva Rosman, kommunikationschef vid Projekt Slussen.

Va?

– Det är inte lätt att förklara.

Några förtydligande bilder och mejlväxlingar senare är saken dock utredd.

Lyfta en bur

Vi börjar med fiskleden, som finns under kajen där pelaren står. Genom den ska simsvaga fiskar enklare ta sig mellan Saltsjön och Mälaren.

Här leds de genom en sorts bur, som döljs under en lucka i stenläggningen. I buren finns en räknare som har koll på antalet firrar som passerar. Buren väger 900 kilo och måste rengöras regelbundet. För att lyfta upp den används pelaren i fråga, som är en kran.

Tusen kilo

Armen som sticker ut går att svänga runt så att den är ovanför buren. Längs armen rullas sedan en talja ut som kan användas för det tunga lyftet. Att det står "1 ton" på den är helt enkelt en påminnelse om vad för vikt den klarar.

Så vidare till fisk-tv:n. På pelaren ska en skärm sättas upp. Den ska visa en livevideo från fiskleden så att tittare i realtid kan se exempelvis gäddor, gösar och abborrar passera under fötterna. Till hösten drar det i gång. Bara att ta med sig popcorn och göra sig redo för stillsam underhållning,