Nacka gymnasium har slopat majs på menyn, i Älta sparar skolköken pengar genom att ge barnen margarin i stället för Bregott till brödet och på Järla skola äter barnen omkring tio procent mer mat sedan i höstas.
För att möta situationen vill Alliansen från den 1 juli skjuta till 36 miljoner kronor extra till skolor, förskolor och omsorg.
”Frågan är högaktuell, då många kommuner under det senaste året fått ökade kostnader genom hög inflation, stigande räntor och ökade mat- och elpriser och krav på höga löneökningar. Till exempel har det den senaste tiden rapporterats om nedskärningar på skolor i Stockholmsområdet som följd. För att undvika ett liknande scenario i Nacka tillförs välfärden därför extra medel för året”, skriver Alliansen i ett pressmeddelande.
”Stark ekonomi”
– Eleverna i Nacka ska inte bli lidande av den ekonomiska turbulensen i omvärlden och nu säkerställer vi att våra verksamheter får de resurser som behövs för att bibehålla hög kvalitet under hela året. Detta är möjligt tack vare kommunens starka ekonomi och förmågan att prioritera rätt i tuffa tider, säger kommunalrådet Mats Gerdau (M).
”Det är positivt att den Moderatledda Alliansen nu ser det vi såg redan i höstas, att välfärden behöver mer resurser. Frågan är dock om detta räcker med tanke på de ökande kostnaderna. Socialdemokraterna prioriterar alltid välfärden före nedskärningar”, skriver oppositionsrådet Johanna Kvist (S) i ett mejl till Mitt i.
Mats Gerdau medger att tillskottet kanske inte täcker alla ökade kostnader för skolor, förskolor och omsorg.
– Det vet jag inte om det gör. Lönerörelsen är ju inte färdig än. Vi vet vad avtalet med Kommunal innebär men med lärarna har man inte förhandlat klart. Men det här lättar verkligen på trycket i alla fall.
En granskning som Mitt i har gjort visar att pengarna inte ens räcker till hyreshöjningarna.
Lokaler står tomma
Nacka kommun hyr drygt 130 lokaler för bland annat skolor, förskolor och äldreboenden. Antalet lokaler har varit i stort sett lika många de senaste fem åren – men hyran som räknas upp i takt med konsumentprisindex har sedan 2018 stigit med över 31 procent. Och med närmare 16 procent sedan i fjol.
”Kommunen får naturligtvis ökade kostnader som det är svårt att påverka”, skriver Karin Bergsman, gruppchef för Nackas lokalförvaltning i ett mejl till Mitt i.
Flera av lokalerna som kommunen hyr står dessutom tomma.
Mitt i har tidigare berättat hur Saltsjö-Duvnäs skola planerade att spara pengar genom att flytta 125 elever från Saltängens skola till Duvnäs skola efter sommaren. Men efter protester från föräldrar får eleverna gå kvar i Saltängen åtminstone till sista december. Oavsett när flytten sker måste kommunen betala hyra till Rikshem på minst 4,6 miljoner kronor om året till 2028. Över 25 miljoner kronor – hyreshöjningarna borträknade.
Även stora delar av Skuru skola står tom. Totalt 3 161 kvadratmeter i Hus A, C och D. ”Gula byggnaden”, Hus C, om 1 100 kvadrat, har stått tom sedan 2020.
”Trenden under de senaste åren har varit att färre elever i området söker till skolan”, skriver Karin Bergsman.
Skolan tillhör de dyraste lokalerna som kommunen hyr. I år höjde Rikshem hyran för skolan och Skuruhallen med drygt 10 procent till 16,9 miljoner kronor. Kontraktet gäller till 2034.
Elever evakueras
I höst har evakueras Ektorps skola och Skogsstigens förskola in i delar av lokalerna. Men delar av skolan kommer fortfarande att eka tom.
”Som det ser ut i dagsläget kommer det fortfarande att vara två våningsplan i hus C som inte kommer att fyllas”, skriver Karin Bergsman.
Efter Mitt i:s granskning kräver Johanna Kvist att kommunens tjänstemän redovisar för kommunstyrelsen hur mycket hyrorna skenar.
”Det är problematiskt att så mycket av verksamheternas pengar äts upp av hyror. Vad gäller just skolan så vill vi att finansieringsmodellen ändras så att barnens utbildning inte påverkas av hyran. Vi socialdemokrater har länge velat skjuta till mer pengar till välfärden. Höjda hyror får inte gå ut över utbildningen eller omsorgen”, skriver hon i ett mejl.