Den tegelgula gamla panncentralen i Älvsjöstaden har länge varit ett urblåst skal. Många har undrat vad som ska hända med det. Nu har beskedet kommit. Stockholms Hantverksförening har köpt fastigheten av Familjebostäder för att skapa ett Hantverkarnas hus.
– Vi vill synliggöra och stärka hantverkets roll i samhället. Då betyder det mycket att ha en egen fysisk plats. Vi ska skapa ett hus både för hantverkare och för allmänheten, säger Li Pamp, vd för Stockholms Hantverksförening.
Li Pamp, vd för Stockholms Hantverksförening.
Thron Ullberg/Stockholms Hantverksförening
Yrkeshögskola flyttar in
Inte minst ska huset rymma Hantverksakademin, en yrkeshögskola som vuxit ur sina lokaler i city. Dessutom ska man erbjuda aktiviteter, kurser och träffar för hantverkare. Men allmänheten får också tillgång till huset, både genom skolans examensutställningar och genom utställningar där föreningens medlemmar visar vad de skapat.
– Vi tänker oss också föredrag och öppna samtal om hantverk. Och kanske prova på-tillfällen för dem som vill testa ett hantverk. Allt är väldigt öppet ännu, säger Li Pamp.
Hantverkare ska fylla den nedlagda panncentralen med liv.
Märta Lefvert
Grönmärkt byggnad
Stockholms Hantverksförening har varit på jakt efter ett eget hus i ett par år. Glädjen är stor över att få flytta in i den före detta industribyggnaden, byggd vid 1950-talets mitt som en del av LM Ericssons kabelverk. Byggnaden, ritad av arkitekten Ture Wennerholm, är grönmärkt av Stockholms stadsmuseum på grund av sitt höga kulturhistoriska värde. Arkitektbyrån Hidemark & Stintzing Arkitekter AB har fått uppdraget att omvandla den till ett hus med nutida liv och verksamhet.
– Det är en byggnad med fina kvaliteter. Vi är väldigt glada över att ha anlitat en arkitektfirma ned god känsla för hur man gör när gamla, kulturellt värdefulla byggnader ska få ett modernt innehåll, säger Li Pamp, som hoppas att Hantverkarnas hus kan öppna om ett par år.