– Det är väldigt tragiskt, säger Daniel Mossberg, presskommunikatör vid Trafikverket, till Aftonbladet.

Han pratar om att en ambulans som larmats till Ekerö blev tvungen att vända på torsdagen vid klockan 13 – eftersom bron satt fast i öppet läge under 50 minuter.

"Oförsvarbart"

– För andra dagen i rad kommer jag inte hem då bron står öppen. Och en ambulans kommer inte förbi. Det här är oförsvarbart, säger en Ekeröbo till Mitt i.

Bron är den enda fasta förbindelsen Ekeröborna har till fastlandet, och det är inte första gången öborna blivit fast på ena sidan.

I våras bytte Trafikverket ut en regel vars uppgift är att låsa och centrera den stängda bron – i hopp om att få bukt med problemet, vilket Mitt i rapporterat om.

Om regeln inte är i rätt läge och låser bron kan man nämligen inte öppna bommarna och därmed inte heller släppa på trafiken.

Vad som orsakade att bron fastnade på torsdagen är ännu oklart och vad som hände för personen som inte fick sin ambulans på Ekerö kan SOS Alarm inte säga något om. Men generellt sett söker man en ambulans från ett annat håll när något sådant händer, om det är ett prioriterat ärende.

– Om möjligt, så försöker vi hitta en annan ambulans på "rätt" sida av ett hinder eller blockerad väg. Ibland fungerar det att ambulanser byter ärenden med varandra eller att vi har möjlighet att dirigera ut andra former av vårdresurser, till exempel helikopter. Vill det sig illa, så kan hinder givetvis dock medföra att vårdinsatsen blir försenad, säger Douglas Norström, presschef på SOS Alarm.

– Det vi gör hela tiden är att prioritera bland regionernas tillgängliga resurser. Det är sällan det finns en ambulans som bara står och väntar, de är nästan alltid i rörelse men går att stuva om vid behov.