Från och med den 18 februari i år gäller en ny bestämmelse. Den innebär att det är tillåtet att elda utsorterat trädgårds- och parkavfall i samband med en allmän sammankomst eller offentlig tillställning. Evenemanget måste dock ha polistillstånd som innefattar eldning. Tidigare krävdes dispens från kommunens miljötillsynsavdelning.

– Förra året trädde en ny lag i kraft, som egentligen varit på gång länge, att man skulle ha dispens från kommunen för att få elda ihopsamlat trädgårdsavfall vid en offentlig tillställning. Det blev ett herrans liv om det där, säger Annie Östlund (C), kommunalråd med ansvar för bygglovs- och tillsynsfrågor.

Sedan tidigare krävs polistillstånd för att elda vid en offentlig sammankomst som exempelvis ett valborgsmässofirande.

– Det är klart att det alltid är bättre att kompostera, men det är inte här vi gör den stora klimatvinsten. Det här drabbade ju främst ideella föreningar som försöker ordna något för allmänheten. Så regeringen gjorde en snabbutredning och tog bort lagen, säger Annie Östlund.

För den som planerar att anordna en offentlig majbrasa innebär alltså den nya bestämmelsen en förenkling. Det räcker att ansöka om polistillstånd. Men fortfarande är det enbart trädgårds- och parkavfall som år eldas – inget annat avfall är tillåtet.

Eldningsveckorna är kvar

Förra våren kom även nya EU-direktiv som innebar att allt trädgårdsavfall måste komposteras, enligt Naturvårdsverkets tolkning. Men Huddinge fortsatte att tillåta eldning under eldningsveckorna, en på våren och en på hösten.

Det här drabbade ju främst ideella föreningar som försöker ordna något för allmänheten.

– Jag har läst avfallsförordningen och det finns ingenting om förbud. Det står att man ska uppmuntra invånarna att kompostera sitt trädgårdsavfall och att det ska samlas in separat, men det står inget om att man inte får elda, sa Annie Östlund då.

Senare förtydligade regeringen att det är upp till den enskilda kommunen att avgöra och exempelvis Sollentuna tillåter nu eldning av trädgårdsavfall igen.

I Huddinge är det fortfarabde två eldningsveckor som gäller. I vår är det vecka 16.

– Vi har tyckt att det har var varit ett bra sätt att samla eldningen så att människor vet när man får elda och att det blir minst möjliga olägenhet för andra, säger Annie Östlund.