I naturen finns så kallade kolsänkor, naturmarker som lagrar koldioxid som annars skulle bidra till den globala uppvärmningen. Nu vill kommunen öka kunskapen om sådana markområden i Väsby.

– Genom att värna om våra kolsänkor möjliggör vi för minskade utsläpp av växthusgaser till atmosfären och säkerställer en hållbar framtid för våra barn och unga, säger Margareta Hamark (L), ordförande i klimat-, miljö-, och hållbarhetsutskottet.

Bakgrunden till kommunstyrelsens beslut är en kartläggning som gjorts av Stockholms kolförråd för att identifiera kolsänkor och kolkällor i skog och mark. Kolsänkor binder koldioxid medan kolkällor släpper ifrån sig koldioxid.

Först i Stockholm

Kartläggningen i Stockholm är gjord av Sveriges lantbruksuniversitet och Stockholms stad. Naturskyddsföreningen Väsby har lyft till kommunen att en sådan kartläggning även borde göras i Upplands Väsby.

– Som kommun har vi gjort bedömningen att en liknande inventering vore värdefull som stöd i att arbeta proaktivt med samhällsplanering kopplat till klimatfrågan. Vi vill veta hur många de är och var de finns så att vi kan ta hänsyn och göra noga övervägningar i samband med beslut, säger kommunens miljöstrateg Jimmy Rudemyr.

Jimmy Rudemyr, miljöstrateg på Upplands Väsby kommun.

Jimmy Rudemyr, miljöstrateg på Upplands Väsby kommun.

Pressbild

Kartläggningen sker inte i fält, utan med hjälp av redan känd data över markförhållanden på olika platser i Väsby. Uppgifterna om bland annat kolsänkor kommer senare att finnas tillgängliga i samhällsplaneringen.

Maria Tuvesson, Miljöpartiets gruppledare i Upplands Väsby, säger att de "så klart" vill se växthusgaserna avlägsnas från atmosfären och vilken potential som finns för det i Väsby.

– Vi tycker att beslutet är positivt, men vi hade gärna sett det för ett år sedan, då vi lämnade in en motion. Vi behöver öka takten ytterligare i klimatarbetet, säger Maria Tuvesson (MP).