JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

TV-klipp och nyheter

Nu kartläggs Väsbys kolsänkor – för klimatet

Sanda våtmark i Upplands Väsby är en kolsänka där över tre hektar återvätats.

Sanda våtmark i Upplands Väsby är en kolsänka där över tre hektar återvätats.

Upplands Väsby kommun

20240521122333
20240521123105
2024-05-21
12:23
2024-05-21 12:31

De binder växthusgaser från atmosfären och gör att koldioxidutsläppet minskar.

Nu kartläggs kolsänkorna i Upplands Väsby kommun.

I naturen finns så kallade kolsänkor, naturmarker som lagrar koldioxid som annars skulle bidra till den globala uppvärmningen. Nu vill kommunen öka kunskapen om sådana markområden i Väsby.

– Genom att värna om våra kolsänkor möjliggör vi för minskade utsläpp av växthusgaser till atmosfären och säkerställer en hållbar framtid för våra barn och unga, säger Margareta Hamark (L), ordförande i klimat-, miljö-, och hållbarhetsutskottet.

Bakgrunden till kommunstyrelsens beslut är en kartläggning som gjorts av Stockholms kolförråd för att identifiera kolsänkor och kolkällor i skog och mark. Kolsänkor binder koldioxid medan kolkällor släpper ifrån sig koldioxid.

Först i Stockholm

Kartläggningen i Stockholm är gjord av Sveriges lantbruksuniversitet och Stockholms stad. Naturskyddsföreningen Väsby har lyft till kommunen att en sådan kartläggning även borde göras i Upplands Väsby.

Vi tycker att beslutet är positivt, men vi hade gärna sett det för ett år sedan.

– Som kommun har vi gjort bedömningen att en liknande inventering vore värdefull som stöd i att arbeta proaktivt med samhällsplanering kopplat till klimatfrågan. Vi vill veta hur många de är och var de finns så att vi kan ta hänsyn och göra noga övervägningar i samband med beslut, säger kommunens miljöstrateg Jimmy Rudemyr.

Jimmy Rudemyr, miljöstrateg på Upplands Väsby kommun.

Jimmy Rudemyr, miljöstrateg på Upplands Väsby kommun.

Pressbild

Kartläggningen sker inte i fält, utan med hjälp av redan känd data över markförhållanden på olika platser i Väsby. Uppgifterna om bland annat kolsänkor kommer senare att finnas tillgängliga i samhällsplaneringen.

Maria Tuvesson, Miljöpartiets gruppledare i Upplands Väsby, säger att de "så klart" vill se växthusgaserna avlägsnas från atmosfären och vilken potential som finns för det i Väsby.

– Vi tycker att beslutet är positivt, men vi hade gärna sett det för ett år sedan, då vi lämnade in en motion. Vi behöver öka takten ytterligare i klimatarbetet, säger Maria Tuvesson (MP).

Kolsänka

En kolsänka eller en CO₂-sänka är en växande kolreservoar och motsatsen till en kolkälla. De huvudsakliga kolsänkorna är världshaven och växande vegetation. Båda urlakar kol från atmosfären genom att biomassan använder kol vid sin uppbyggnad såsom plankton och träd. En kolsänka binder koldioxid som annars skulle släppas ut i atmosfären.

Källa: Wikipedia

CharlotteArwedsson
08-550 550 58

Senaste nyheterna

Transportstyrelsen larmar om att fler skadas på elsparkcykel.

Transportstyrelsen larmar om att fler skadas på elsparkcykel.

Christian Lärk

Olyckor med elsparkcyklar skjuter i höjden: "Oroande utveckling"

Nyheter

46 procents ökning i Stockholm ✔ Fler barn inblandade

För Bea och Conny Zell kändes det viktigt att öppna butiken på Färingsö.

För Bea och Conny Zell kändes det viktigt att öppna butiken på Färingsö.

Privat

Godisbutik har öppnat i Skå

Nyheter

Sålde 340 kilo godis på premiären ✔ ”Saknades något här”

Kronwall Cup spelades förra helgen. Totalt deltog 34 föreningar och 90 lag.

Kronwall Cup spelades förra helgen. Totalt deltog 34 föreningar och 90 lag.

Robert Modin

Här spelar 700 åttaåringar hockey

Nyheter

Kronwall Cup anordnades i Järfälla ishall ✔ Tränaren Michael: "Vi måste få fler barn i rörelse"

Fortsatt trafikstök vid kyrkan året ut

Solna kyrka.

Solna kyrka.

Leif Oldenburg

20250404104707
20250403141907
2025-04-04
10:47

Trafikstöket utanför Solna kyrka fortsätter.

– Jag vill gärna besöka minneslunden men det är inte så lätt att ta sig när man är en gamling, säger Ann-Christine Wickman.

Sedan augusti har Solna kyrkväg varit avstängd för bilar och bussar.

Orsaken är Vattenfalls arbeten med markkablar mellan de två nya regionnätstationerna på Solnavägen och Galoppvägen som ska förstärka elnätet.

En som tycker det blivit för knöligt att ta sig till Solna kyrka är Ann-Christine Wickman i Västra skogen.

– Jag brukade ta buss 507 som stannade precis utanför, vi var många gamlingar som steg av där. Nu behöver man gå från Karolinska, det är inte så lätt när man är en gamling. Jag har inte varit där sedan de stängde av.

Ann-Christine skulle vilja besöka kyrkogården och gå på gudstjänst.

– Påsken är ju en kyrkohögtid och nu på våren vill jag ju gärna gå och besöka minneslunden.

Öppnar helt i vinter

Enligt tidigare information var Solna kyrkväg tänkt att återöppnas 31 maj. Men bökiga markförhållanden har krävt större ingrepp än väntat, tillstånd kopplade till murarbeten har också dröjt.

"Solna kyrkväg kommer vara avstängd till och från under hela 2025 för att öppnas upp helt igen vecka 50. Fram till aug/sep kommer det var mera omfattande avstängning och efter det lite olika platser som bland annat har infarter till Norra begravningsplatsen", skriver Vattenfalls presstjänst i ett mejl till Mitt i.

AnnaWachenfeldt
08-550 551 51