Mitt i har berättat att antalet husbilar blir fler, i Solna är ökningen störst, 83 procent sedan 2017.

Peter Vang Hansen på Hymer Center by Hansen Caravan i Upplands-Väsby bekräftar trenden.

– Vi har haft otroligt bra försäljning i sommar. Begagnat går bäst men trenden att köpa nytt har kommit tillbaka. Det beror nog på räntorna börjar sänkas, folk känner att det finns utrymme i privatekonomin. Alla vill åka husbil nu, så känns det.

Men varför?

– Det är nog mycket frihetskänslan. Pandemin gav skjuts åt att fler vill upptäcka Sverige, i stället för att kanske ta en charter. Att resa utomlands har också blivit dyrt senaste åren.

Den typiska husbilsägaren, har den förändrats?

– Tidigare hade vi en genomsnittsålder på 62 bland köpare, efter pandemin är den nere på 55. Det hände ju något där. Det finns en del barnfamiljer som köper, och aktiva 50-åringar med utflyttade barn som vill förverkliga sina drömmar, ha ett aktivt liv. Man vill ha en bas att bo i, oavsett om man ska åka till ett sommarland eller ut och fjällvandra.

Ökningen av husbilar är störst i Solna. Analys kring det?

– Jag är lite förvånad över det själv, men får jag gissa vilt så är Solna ett område med mycket lägenheter och stadsnära där det bor mycket 50- och 60-åringar vill ut i naturen. De kanske tidigare hyrt en stuga eller rest på semestern.

Husbilslivet kan inte vara särskilt klimatsmart, eller?

– Det pratas mycket om eldrift och hybrid men hittills har ingen kunnat lösa det. Däremot tas nya motorer fram för att få ned bränsleförbrukningen. En stor trend är att vara självförsörjande när man väl är ute och bor. Då kan litiumbatteri och solceller vara klimatsmarta exempel.

Frihet på hjul lockar i Solna: "Måste ju testa"

De´ ska va husbil – särskilt i Solna.

Här ökar husbilarna mest i hela landet.

– Det är härligt att vakna mitt i naturen, tycker Lisa Öjeland, 45, som hakat på trenden.

Lisa Öjeland har parkerat vid macken mellan Frösundaleden och Solna centrum.

Men när hon får välja, och inte har någon tid att passa, blir det en något mer sinnlig plats.

– Jag har kört ut i skärgården en del i sommar, som till Nynäshamn eller Värmdö. Då parkar jag på någon mysig plats vid vattnet. Det är väldigt härligt att vakna mitt i naturen, fixa kaffe och ostmackor och sätta sig på något berg vid havet. Det slår vilket hotell som helst.

Baksätet är omgjort till soffgrupp som i ett knyck omvandlas till dubbelsäng. I bakluckan finns köket: en ho med två plattor, minikyl och skafferi.

Toabestyr görs på offentliga inrättningar eller bensinmackar.

– Jag gillar det enkla livet, säger Lisa.

Nybörjarvan

När hon inte är på rull bor Lisa i lägenhet i Haga norra. Hon jobbar intensivt säsongsvis på båt i Norge men har däremellan en hel del tid över för egna intressen. Att skaffa en van, som är en mindre, nätt typ av husbil, var ett infall efter en semester i Portugal där Lisa levde "vanlife" med en kompis.

– När jag kom hem tänkte jag "man måste ju testa". Jag är nog ganska fri av mig. I januari hittade jag Pärlan på Blocket. Det kändes som en bra nybörjarvan, inget stort åbäke. Jag körde ned den i snöstorm från Umeå.

Soffan i baksätet kan bäddas om till säng. "Jag sover väldigt gott här", säger Lisa.

Soffan i baksätet kan bäddas om till säng. "Jag sover väldigt gott här", säger Lisa.

Malin Lövkvist

Det var ovant i början, men efter sin första sommar känns det som att ratta en vanlig bil, tycker Lisa.

– Den är lite gammal och långsam, men skön att köra. Och så får man oftast plats i en vanlig parkeringsruta.

Ökat med 83 procent

Husbilslivet lockar brett. Enligt statistik från Transportstyrelsen, som nyhetsbyrån Siren sammanställt, har antalet husbilar ökat i nästan alla kommuner. Allra mest i Solna. Här har antalet registrerade husbilar ökat med 83 procent, eller 114 stycken, mellan 2017 och 2023.

– Det har blivit en boom det senaste decenniet. Friheten är nog den centrala drivkraften, säger Roger Marjavaara, docent i kulturgeografi med inriktning mot turism vid Umeå universitet, till Siren.

Lisa Öjeland tror att fler faktorer kan spela in.

– Jag tänker att det hänger ihop med "hemester"-trenden och även klimatet. Många undviker flygresor och vill i större utsträckning uppleva det som finns på nära håll.

Hyr ut lägenheten

För egen del återstår att se vilka slags upplevelser det blir. Hittills har Lisa haft sin van parkerad på boendeparkeringen i hemkvarteret. Men nu har hon hyrt ut lägenheten för att få in extrapengar – kanske tar hon Pärlan på en längre tur, ned till värmen.

Italien lockar.

– Jag är verkligen inte hard core och skulle inte vilja bo så här under någon längre tid. Det ultimata är att parkera på någon trevlig plats i några nätter och sedan ta en natt på hotell innan man kör vidare.

Den är lite gammal och långsam, men skön att köra

Här har husbilarna blivit flest

1. Solna +83 procent

2. Staffanstorp +73 procent

3. Åre +67 procent

Avser ökning av registrerade husbilar (klassade som antingen personbil eller lastbil) mellan 2017 och 2023.

Siren/Trafikanalys

Lisa Öjeland har haft sin första sommar med "Pärlan", en norrlandskörd van från 2007. Att husbilslivet är poppis märks. "Man hittar någon liten vik på google maps och tänker att man ska få vara själv där, men så står ändå tre vans parkerade där när man kommer".

Lisa Öjeland har haft sin första sommar med "Pärlan", en norrlandskörd van från 2007. Att husbilslivet är poppis märks. "Man hittar någon liten vik på google maps och tänker att man ska få vara själv där, men så står ändå tre vans parkerade där när man kommer".

Malin Lövkvist

Här har husbilarna ökat med 83 procent – Lisa, 45: "Måste ju testa"

Husbilsboom ✔️ Solna har största ökningen ✔️ Lisa slog till: "Härligt att vakna mitt i naturen"