Sedan 2014 kan staden forsla bort fordon med obetalda p-böter. Första åren omhändertogs bara en handfull bilar.

– Det tog tid för Transportstyrelsen att ge kommunerna möjlighet att se skulderna i vägtrafikregistret, när detta ordnades kunde vi påbörja flyttarna i större skala, skriver Carina Pierd, utredare vid trafikkontoret, i ett mejl.

Efter det ökade antalet stadigt. En topp nåddes 2018 och 2019 med nära 1 400 flyttade bilar per år. Sedan dalade antalet igen.

– Allmänheten har blivit bättre på att betala sina skulder till Transportstyrelsen, vilket inneburit att antalet fordon med fordonsrelaterade skulder minskat.

Mellan 2014 och 2023 forslades 6 251 bilar bort.

Mellan 2014 och 2023 forslades 6 251 bilar bort.

Arkivbild

Ökar igen

Men i år har siffran åter stigit. Fram till mitten av maj hade nära 500 bilar forslats bort, vilket är nästan lika många som flyttades under hela förra året.

Anledningen till ökningen är en lagändring som trädde i kraft vid årsskiftet, enligt trafikkontoret.

Ändringen säger att även ägarens skatteskulder innefattas, vilket den inte gjorde tidigare. Samtidigt är det även möjligt att flytta felparkerade fordon som är oskattade, oförsäkrade och belagda med körförbud.

Reglerna har även börjat gälla bilar på kvarters- och tomtmark.

Används av målvakter

Staden menar att flyttarna har trygghetsskapande effekter, då bilarna ofta är registrerade på bilmålvakter och används i brottslig verksamhet.

– En bilmålvakt är en person som äger många bilar och lånar eller hyr ut dem till andra personer för en billig peng. Det kan vara till personer som inte kan eller får äga en bil, säger Fredrik Ehrström, yttre befäl vid polisen på Södermalm.

Fordonen står alltså skrivna på en person som inte är den verkliga ägaren – och som inte betalar de avgifter och skatter som finns för bilen. I stället används de av någon annan, som vill undvika de kostnaderna.

Ett problem är också att de ofta tar upp p-platser som andra personer betalar för att stå på.

– Det är heller inte ovanligt att bilarna står lite hur som helst, halvt uppe på en trottoar eller mot trafiken.