Robert Sundström jobbar på Skandiamäklarna i Solna och Sundbyberg. Han märker hur köparna har blivit mindre benägna att betala för ett extra rum att använda som hemmakontor.

– Utan man kanske i stället försöker få plats för skrivbordet bredvid soffan eller sängen i sovrummet.

Pandemin var en speciell tid, låter han förstå. Historiskt sett har kvadratmeterpriset varit högre ju mindre bostad det rört sig om.

När covid-19 kom möttes i stället ettor, tvåor, treor och fyror på samma kvadratmeterpris.

– Intresset för de stora lägenheterna exploderade verkligen, och det har de tappat nu, säger Sundström.

Radhus i stället för villa

Erika Aspenberg, mäklare på HusmanHagberg, har en liknande spaning i Järfälla.

– Alla har "hoppat ner" ett steg. Om du tidigare tittade på att köpa en mindre fristående villa har du nu hoppat ner till att köpa ett större radhus, säger hon.

Men inte alla mäklare upplever en särskild vår för mindre bostäder.

– Utan det är normala flyttströmmar baserade på att folk skaffar barn, eller flyttar till något mindre för att de inte har barn, säger Johan Hjalmarsson, mäklare på Länsförsäkringar i Upplands Väsby.

Han delar dock en annan mäklaruppfattning: att marknaden håller på att "stabiliseras". De som suttit lugnt i båten ändrar nu sina vanor eftersom räntorna nog inte stiger så mycket mer, är hans analys.

– Rädslan för ökade boendekostnader har nog försvunnit lite och fler vågar prioritera bostaden igen.

"Bra läge"

Den prisnedgång som har varit bör inte överdramatiseras, anser Erika Aspenberg – snarare har den varit ett måste för marknaden.

Samtidigt förstår hon att kombinationen av hög ränta och andra fördyringar i samhället är svår för många.

– Vi ser tyvärr flera barnfamiljer som kanske inte har råd att bo kvar i dag. Det känns i hjärtat som mäklare att möta det.

Hon ser också en annan trend: Allt fler som bor i hyresrätt tar steget in på bostadsrättsmarknaden.

– Man känner att det är ett bra läge att kliva in. Priskurvan har varit på toppen för att sedan gå ner ganska rejält, och jag tror inte att det kommer att gå ner så mycket mer.