Ett stenkast från Långbro värdshus, på Stora kvinns väg, ligger kaféet Långbro bakficka. Huset med tillhörande förråd och parkering vill Fredrik Eriksson, som är markägare och krögare på värdhuset, riva. Här vill han i stället bygga tio bostadsrätter och ett nytt kafé.

Till värdshuset planeras också en permanent inglasad uteservering enligt planbeskrivningen.

De tio bostadsrätterna beskriver Fredrik Eriksson som radhusliknande.

– Det är stor efterfrågan på radhus och vi vill utnyttja tomten. Sedan vill vi bygga ett nytt kafé, huset som används i dag är inte riktigt anpassat till den typen av verksamhet.

Det finns ännu inga färdiga visionsbilder på de planerade bostäderna.

– Det är ett pågående arbete som kommer att intensifieras i höst. Stadsbyggnadskontoret är noggranna och det är vi med. Men ju mer vi tråcklar med utformningen desto bättre kommer det att bli, säger Fredrik Eriksson.

Den nuvarande byggnaden fungerar inte optimalt för att driva kafé i enligt Fredrik Eriksson.

Den nuvarande byggnaden fungerar inte optimalt för att driva kafé i enligt Fredrik Eriksson.

Maria Nykvist

Han köpte marken av fastighetsbolaget JM för en miljon kronor år 2014.

Tänkte du bostäder redan då eller har det funnits andra planer?

– Vi hade möjlighet att köpa tomten när vi köpte värdshuset. Det var ett attraktivt läge men det handlade inte om att göra några snabba affärer, utan vi ville gå in och förvalta tomten.

Grannar protesterar

Stadsbyggnadskontoret är positiva till planförslagen och skriver att det "kan bidra till ett ökat utbud av bostadstyper och utåtriktade verksamheter i Långbroparken".

Men många boende i området är inte lika positiva till planerna.

En digital protestlista med rubriken "Bygg inte sönder Långbro park" har startats och har hittills samlat 316 underskrifter.

Där skriver initiativtagarna att tio bostäder saknar betydelse för bostadssituationen i Stockholm och att den redan starka exploateringen runt Långbro park gör att behovet av parken som mötes- och rekreationsområde kommer att öka.

Hur ser du på protesterna i grannskapet?

– Jag respekterar att man tycker till. Men tycker också att man kan invänta och se hur ritningarna ser ut när de är klara, och hur byggnaderna kan bidra till parken. Jag har drivit Långbro värdshus i 19 år och jag hoppas att man känner att jag varit med och bidragit till parkens utveckling, säger Fredrik Eriksson.

Samrådet, då allmänheten får tycka till, är planerat till oktober.