Krokarna är redo för jackor. De vita tavlorna i klassrummen gapar tomma efter glosor skrivna i rött och grönt, och trågen i matsalen väntar på potatisbullar och fiskpanetter.
Än så länge är det bara byggarbetare på plats i den nya skolpaviljongen mellan Wättingestråket och Farmarstigen. Men efter höstlovet ska staketen ha plockats bort och den tillfälliga skolan fylls av Njupkärrs barn. Här ska de gå i två och ett halvt år, under tiden som nya Njupkärrs skola byggs.
– För vissa barn blir det nästa hela mellanstadieperioden, säger projektledaren Daniel Rönnqvist.
Strax efter jul förra året började marken förberedas. Kvicksilver behövde saneras och den borttagna massan ersättas. I slutet av mars fraktades de färdiga modulbyggnaderna dit med lastbil och lyftes på plats.
Bibliotek och slöjdsalar
Därinne ska de drygt 300 eleverna gå. Varje klassrum har ett intilliggande grupprum och varje årskurs en egen ingång och kapprum. Det ska även finnas bibliotek, slöjdsalar och skolsköterskemottagning.
Omkring 150 personer har arbetat med projektet.
– En stor eloge till er, det är så fint! Och vad fort det har gått, säger Klara Watmani (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden när hon kliver in i huset.
– Ja, det var en omöjlig tidplan som vi höll. Vi är många som har jobbat väldigt hårt, säger Daniel Rönnqvist.
Husen återanvänds
Det är samma krav på paviljongskolan som på en permanent skola, bland annat vad gäller tillgänglighet. Den största utmaningen har varit att få till skolgården på ett bra sätt.
Lite mer grönska ska planteras och några andra detaljer kvarstår. Men här finns en stor klätterställning, en multiplan och en sandlåda. Runt lekplatsen ligger en kant av stockar, återbrukade träd som avverkats under arbetet. En del av gården består av berg och skog. Därför ville de inte programmera platsen alltför mycket, enligt Daniel Rönnqvist.
– Det är fint med skogen som tar sig in. Jag ser fram emot att komma hit när skolan är öppen och se hur barnen tagit skogen i besittning.
Modulhusen hyrs av kommunen. När den permanenta Njupkärrs skola är invigd, enligt planen på våren år 2027, lämnas husen tillbaka för att återanvändas.
Flyttar på höstlovet
Vad den tillfälliga skolan ska heta är inte klart. Njupkärrs-eleverna har fått komma med förslag, och en vinnare röstas sedan fram av barn- och utbildningsnämnden.
Enligt Klara Watmani fanns en oro hos föräldrar och boende att skolan skulle se ut som en bunt tillfälliga byggbaracker. Men med fasaden och utemiljön tror hon att de kanske till och med kommer sakna den när den är borta.
– Det var mitt första beslut som ordförande i nämnden. Dessutom är jag själv gammal Njupkärrselev, så det känns extra kul.
Just nu pågår rensning och packning av 50 års skolverksamhet och på höstlovet sker flytten. Eleverna har varit förbi paviljongskolan regelbundet för att se utvecklingen. Personalen har även jobbat aktivt under en längre tid med både barn och deras vårdnadshavare för att informera om vad flytten innebär.
– Det kan kännas jobbigt att flytta. Men de har verkligen väntat länge på det här och är så peppade, säger skolchefen Martin Widholm.