Inför förra året bedömde kommunerna i Stockholms län att det skulle påbörjas 22 000 nya bostäder under 2023. Facit blev 7 300, enligt Statistiska Centralbyrån, SCB.

– Det kan vara en överskattning som beror på SCBs sätt att räkna. Siffran för 2023 ligger nog snarare runt 6 000, säger Henrik Weston, utvecklingsledare på Stockholms länsstyrelse.

Detta är ändå mer än vad Länsstyrelsen räknade med i början på 2023. Prognosen pekade mot då mot så få som 4 000 byggstarter.

– Det gick bättre än vi bedömde. Kommunerna har vidtagit en hel del åtgärder som puttat siffrorna uppåt, som att sänka markpriserna och se över avtalen. Det är väldigt positivt att det har gett resultat, säger Henrik Weston.

Henrik Weston, utvecklingsledare på Stockholms länsstyrelse.

Henrik Weston, utvecklingsledare på Stockholms länsstyrelse.

Privat

Forfarande glädjesiffror

Inför 2024 har kommunerna nu lagt en prognos på 11 800 påbörjade bostäder, en halvering mot året innan. Mer realistiskt än tidigare, men ändå glädjesiffror, menar länsstyrelsen.

– Vi tror det fortsätter att minska i år. Men sedan planar det ut, att vi når botten under 2024, säger Henrik Weston.

Det som hämmar byggandet, förutom inflationen och de höga räntorna, är att det kom ut ovanligt många nybyggda lägenheter på marknaden under förra året.

Inte förrän dessa är sålda, vilket är svårt idag, kommer byggandet komma igång igen, spår Henrik Weston.

Har fått nog

Byggkrisen har lett till kraftigt ökad arbetslöshet inom branschen. På tisdagen inledde fackförbundet Byggnads Stockholm Gotland en manifestation utanför Riksdagen för att sätta press på regeringen att vidta åtgärder.

– Våra medlemmar och förtroendevalda har fått nog, Det är dags att regeringen tar byggkrisen på allvar, kommenterar Tomas Kullberg, regionordförande i Byggnads.