Leksaksbiblioteket på Slottsskogsgatan är en verksamheter i Göteborg som bidrar till återbruk och en mer resurseffektiv konsumtion genom att reparera, låna, byta, dela, ge eller få.
Sanna Svensson
20240612103539
20240612104818
2024-06-12
10:35
2024-06-12 10:48
Låna, byta eller dela prylar blir allt vanligare. Nu införs ett nytt bidrag för verksamheter i Göteborg som främjar stadens cirkulära ekonomi.
Göteborg
Intresset för att låna grejer i stället för att alltid köpa nytt ökar sakta men säkert. Det betyder samtidigt att aktörer som erbjuder ett icke-kommersiellt utbud av hållbara varor och tjänster blir allt fler.
För underlätta för göteborgare att leva och konsumera hållbart, introduceras ett nytt föreningsbidrag för cirkulär ekonomi och delningsekonomi.
Det är det första i sitt slag i Göteborg och har länge efterfrågas av såväl "branschen" som politiken.
– Uppdraget kommer från ett beslut i kommunfullmäktige. Det är roligt att det är på plats nu. Det har inte funnits något kommunalt bidrag av den här typen för föreningar tidigare, säger Stina Lindgren, utvecklingsledare på socialförvaltningen Centrum.
Vilka verksamheter handlar det om?
– De som bidrar till återbruk och en mer resurseffektiv konsumtion genom att reparera, låna, byta, dela, ge eller få. Skjutsgruppen, Leksaksbiblioteket och Cykelköket är några exempel.
Ett tiotal organisationer har deltagit i arbetet med att forma ramarna för bidraget.
– För verksamheterna innebär stödet mer stabilitet så att de kan våga satsa och utvecklas. Förhoppningsvis leder det till fler ställen där man exempelvis kan låna leksaker eller lära sig fixa cykeln.
I en cirkulär ekonomi...
... används saker och ting så länge som möjligt. När de går sönder lagas de, görs om till något annat eller återvinns. Det centrala målet med cirkulär ekonomi är att spara naturresurser genom att använda råvaror på ett effektivt och hållbart sätt.
Delningsekonomi innebär att man lånar, hyr eller på andra sätt delar varor och tjänster med varandra.
Källa: Naturvårdsverket/Klimatkommunerna
Vem kan söka?
Kan sökas av organisationer med verksamhet inom cirkulär ekonomi och delningsekonomi.
Organisationerna måste följa Göteborgs Stads riktlinje för föreningsbidrag till civilsamhället och till exempel ha en demokratisk verksamhet, ett organisationsnummer och ett bankgiro eller plusgiro.
Ansökan kan göras löpande från och med nu för 2024 års verksamhet.
Källa: Göteborgs stad
Förhoppningsvis leder det till fler ställen där man exempelvis kan låna leksaker eller lära sig fixa cykeln.