Akalla industriområde ska få ett nytt datacenter och en ny fördelningsstation – det klubbades på exploateringsnämndens senaste sammanträde.

Det hela innebär att nya serverhallar byggs, som det isländska företaget atNorth AB står för, medan Ellevio står för nya fördelningsstationen i anslutning till serverhallarna.

Byggena kommer leda till positiva saker för hela området, tror exploateringsnämndens ordförande Anders Österberg (S).

– Det här är bra för Akalla, Kista, Järva och Stockholm på så många olika sätt, det är ett riktigt wow-projekt som knyter ihop Akalla industriområde med techindustrin i Kista ytterligare, samtidigt som det är bra för klimatet, säger han.

60 nya arbetstillfällen

Att datacentret ligger så pass nära ett tätbebyggda bostadsområden gör att den värme som uppstår när så stora servrar arbetar kan återvinnas.

– Oftast brukar värmeenergi som genereras vid sådana här center gå rakt ut i skogen och upp i luften, eftersom de brukar ligga ganska avskilt. När man bygger en serverhall i ett tätbebyggt område kan man däremot använda värmen som blir över, som då kan gå rakt in i våra fjärrvärmenät och värma upp tusentals hushåll, säger Anders Österberg.

Etableringen gör även att omkring 60 nya arbetstillfällen kommer tillkomma i Akalla industriområde.

– Det är bra för Akalla, Kista och Järva. Det blir fler som rör sig i området och det gör det ytterligare lite mer attraktivt, säger Anders Österberg.

Kommer ni göra något för att se till att jobben kan erbjudas till Järvabor specifikt?

– Vi kommer göra som vi gjort innan när företag etablerat sig i området: Vi kommer ha en dialog med dem och försöka kroka arm, med målet att få ut fler Järvabor i arbete, säger Anders Österberg.

Del av projekt

Det nya bygget sker inom ramen för projektet Stockholm Data Parks, där Stockholms stad tillsammans med flera företag arbetar för att attrahera och etablera just så kallade gröna serverhallar, där värmen kan återvinnas till fjärrvärmenätet.

– Vi vill stärka Stockholms miljöprofil genom att öka tillgången på förnyelsebar energi. Det här blir ytterligare en pusselbit i vårt mål om att staden ska vara klimatpositiv 2030, säger Anders Österberg.

Byggstart beräknas ske 2025, och bygget kommer pågå i ungefär två år.