Mitt i har tidigare berättat om stöket i och kring fastigheten som i flera år stått öde i korsningen Frösundaleden/Ankdammsgatan.

Vid en inspektion som Solna stad gjorde den 18 april stod dörrar öppna, fönstren var krossade och flaskor, sprutor och kläder låg i drivor.

Detta trots att fastighetsägaren Parkgate i mejl till staden fem dagar tidigare intygat att byggnaden säkrats och ett flertal personer avhysts.

Även barn och unga dras till ödehuset. Enligt en förälder anordnas så kallade Tiktok-utmaningar bland ungdomar som går ut på att ta sig in huset och utföra olika uppdrag.

– Det känns jätteläskigt med tanke på husets skick och att man hittat droger där, säger föräldern.

Polisen, som varit på platsen flera gånger och gjort beslag och avhyst personer, uppger att de har fått indikationer i form av tips och observationer på att det förekommit Tiktok-utmaningar. Men det är inte fastslaget att de skett eller vad de i så fall ska ha gått ut på.

Tomflaskor, kanyler och klädrester. Från stadens inspektion.

Tomflaskor, kanyler och klädrester. Från stadens inspektion.

Solna stad

Dörr på vidgavel den 1 maj.

Dörr på vidgavel den 1 maj.

Läsarbild

Men polisen betonar att det är förenat med stor risk för skada och olycka att vistas i byggnaden.

Måste uppföra stängsel

För att få säkra platsen har byggnadsnämnden nu beslutat att omedelbart förelägga Parkgate att dels stängsla in byggnaden i syfte att förhindra folk att ta sig in, dels låsa alla dörrar och sätta igen trasiga fönster samt sanera området på glassplitter och avfall.

Om det inte är gjort inom en månad måste Parkgate betala 80 000 kronor till kommunen.

– Jag förväntar mig att de följer föreläggandet men gör de det inte kommer vi med stor sannolikhet att återkomma med löpande vite, säger nämndens ordförande Martin Eliasson (S).

I huset intill börjar de boende bli rejält less.

– Det är nästan dagligen spring i byggnaden och man ser ofta ungdomar uppe på taket, säger grannen Zakaria Lemmouh.

Han är en av flera som kontaktat såväl kommun som vaktbolag, polis och fastighetsägare. Han tycker att det är bra att kommunen riktar krav mot Parkgate, men ifrågasätter nyttan.

Zakaria Lemmouh.

Zakaria Lemmouh.

Anna Wachenfeldt

– Vad stängsel kommer att göra åt saken rent konkret är oklart, folk kommer ju klättra över och ta sig in ändå förr eller senare. Det känns naivt.

"Jätteallvarligt"

Enda lösningen är rivning, tror Zakaria.

– Om det är någonstans kommunen bör gå in och tvångsförvalta och riva byggnaden så är det här, i ett läge mitt i Solna bland barnfamiljer.

Att riva på fastighetsägarens bekostnad är sista utvägen, i första hand ska denne göra nödvändiga åtgärder, meddelar Martin Eliasson.

Hur ser du på att ungdomar vistas i byggnaden?

– Det är jätteallvarligt, det finns en stor olycksrisk och risk att de kommer i kontakt med kriminell verksamhet.

Kommunen har haft kännedom om stöket i två år. Hur kan det fått gå så här långt?

– Vi behandlade rivningen så fort det gick och som ordförande har jag valt att förelägga dem så fort som möjligt med laglig grund. Sen kan man alltid gå tillbaka i tiden och recensera tidigare styren.

Mitt i har sökt företrädare för Parkgate som inte återkommit.