Få platser känns så ödsliga som ett tomt sjukhus. Entréhallen i Gamla Karolinska var en gång ett myller av människor på väg till eller från, med kiosker, blombutiker och fladdrande sjukhusrockar.
Nu är jalusierna nedfällda. Bara Pressbyrån är vaken.
Men helt tomt är det inte. Skyltar pekar mot urologi, ukrainsk health check-up och privata Ameliekliniken.
Går man genom tomma korridorer till andra sidan sjukhuset finns där plastikkirurgi, dagkirurgi och nu senast håller en neurologmottagning på att flytta in.
https://www.mitti.se/nyheter/ny-mottagning-for-migranpatienter-oppnar/repvjj!a@tEOvcd9D9X6e5UD9LFg/
Alltsedan försäljningen av Gamla Karolinska stoppades 2018 har diskussioner pågått om vad det ska användas till.
Fler hyresgäster
Just nu jobbar Locum, som förvaltar Region Stockholms fastigheter, med att fylla de tomma lokalerna med fler hyresgäster.
– Det finns ännu så länge inga beslut om vad som ska hända med huvudbyggnaden. Vi jobbar aktivt med att få fler hyresgäster och sluter nya avtal löpande. Byggnaden är absolut attraktiv, säger Annika Forslund, förvaltningsområdeschef.
Hagastaden tar form
Klart är dock att den östra delen av sjukhusområdet nu ska detaljplaneläggas och utvecklas. Regionen äger marken, men den ligger i Solna, så det är en gemensam process för det som ska bli Norra Hagastaden.
På andra sidan Eugeniavägen håller Stockholm på och bygger ut Hagastaden fram till kommungränsen. E4/E20 och järnvägen har däckats över och när allt står klart 2030 finns där 3 000 bostäder, en park och 14 000 arbetsplatser.
Även i Norra Hagastaden ska det bli 3 000 bostäder. Den del som Solna och Region Stockholm nu detaljplanelägger planeras att få 1 000 bostäder.
Kulturhistoria
På sjukhusområdet finns flera byggnader med ett så högt kulturhistoriskt värde att de kan klassas som byggnadsminne. Förutom huvudbyggnaden Gamla Karolinska är det Blindhemmet samt delar av Radiumhemmet, Eugeniahemmet och Neurobyggnaderna som anses så värdefulla.
De ska inte rivas. Enligt Solna stads planprogram kan de användas till vård eller andra verksamheter, samt byggas om till bostäder.
Blindhemmet föreslås flyttas till sjukhusparken, som ska vara kvar.
Även byggnaden som inrymt Astrid Lindgrens barnsjukhus ska behållas. Närakuten där blir kvar, och övriga lokaler ska användas till mottagningar, öppenvård samt administration.
NKS kan behöva bygga ut
Annat kan komma att rivas för att ge plats åt nya bostadskvarter, gator och torg.
– Helikopterplattan ska eventuellt bort. Och Nya Karolinska kan komma att expandera in på Norrbackatomten, och byggnaderna där rivas, säger Annika Forslund.
När detaljplanen är klar vidtar försäljning av fastigheter. Hela exploateringen beräknas ta minst tio år.