På fredagkvällen den 31 maj kom det in samtal till räddningstjänsten. Olja hade läckt ut från ett fordon på en två kilometer lång sträcka på Öringhamnsvägen, från Breviksmaren till Sandholmarnas naturreservat.

På plats konstaterade räddningstjänsten att utsläppet inte var en fara för allmänheten. De hade inte nog med resurser för att hantera den stora läckan, och ringde därför till kommunens tjänsteman i beredskap.

Enligt Tony Ytterstedt, enhetschef på kommunens gatuenhet, är den här typen av läckor i kommunen extremt ovanliga.

– Jag har jobbat här i 17 år och det har inte hänt i den här omfattningen.

Skyltar som varnade för halt underlag sattes upp och på söndagen sopades vägen för att skapa bättre friktion. I början av veckan togs prover för att avgöra vad för typ av olja det rör sig om och Södertörns miljö- och hälsoskyddsförbund, SMOHF, gjorde även bedömningen att ingen olja hade läckt ut i naturen.

Gjort vad de har kunnat

Breviksbon Mikael Johansson har jobbat inom anläggningsbranschen i 35 år och var en av dem som ringde räddningstjänsten. Han är orolig för att grundvattnet ska påverkas och att djurungarna som just nu fyller skogarna ska komma till skada. Han tycker inte att kommunen har hanterat olyckan på rätt sätt.

Mikael Johansson har bott i Brevik i 19 år. Han är bland annat orolig att oljan ska sippra ner i grundvattnet och i förlängningen förstöra dricksvattnet för Breviksborna.

Mikael Johansson har bott i Brevik i 19 år. Han är bland annat orolig att oljan ska sippra ner i grundvattnet och i förlängningen förstöra dricksvattnet för Breviksborna.

Privat

– Jag blir upprörd, det här är viktigt för mig. Det räcker inte med att ställa ut en skylt, blir det en läcka rensar man upp.

Bland annat undrar han varför kommunen inte lade ut absol, ett saneringsmedel som suger upp olja, på vägen.

– Den är helt svart och klibbig och oljan fastnar på däcken.

Enligt Tony Ytterstedt har kommunen inte resurser att lägga ut absol på en två kilometer lång sträcka, men håller uppsikt på ytan och ska vidta fler åtgärder när de vet vad för olja det rör sig om.

Enligt Markus Poletti, beredskapssamordnare, har kommunen gjort vad de kunnat utifrån förutsättningarna. Hade de vetat i ett tidigare skede ifall ämnet var farligt eller inte hade kanske agerat annorlunda.

– Jag bedömer att vi har gjort vad som krävts av oss.

Efter en vecka kom analysen som visade att det var motorolja.

– Vi kommer arbeta vidare tillsammans med vägföreningen kring vidare saneringsåtgärder, säger han.