Det kan komma en situation då du behöver klara dig i dagar, kanske veckor, utan tillgång till mat, vatten, el och internet. Då är det bra – eller rent av livsnödvändigt – att ha en beredskap.
Det säger Johan Berglind, säkerhetssamordnare i Värmdö kommun. Förra veckan ordnade kommunen, ihop med Försvarsutbildarna, en frivillig försvarsorganisation, en kurs i Djurö skola om vad man bör tänka på.
Djuröbon Karin Österman.
Pekka Pekköö
Karin Österman var en av de cirka 80 deltagare som hade anmält sig till kursen. Hon var där som privatperson, och i egenskap av ordförande i Djurö byalag.
– Jag tycker att det var väldigt bra, och kul att så många dök upp, säger hon.
Skaffa en vev-radio
Många ute på Djurö, Vindö och Stavsnäs och öarna är redan ganska luttrade eftersom de drabbas av strömavbrott i tid och otid, något som gör att de blir utan både värme och vatten, förklarar Karin Österman. De flesta har egna brunnar där det krävs el för att få upp vattnet.
– På så sätt är vi mer sårbara här ute. Några saker jag ändå tog med mig var hur man ska förhålla sig till – och hitta relevant – information i ett krisläge, och en sådan enkel sak som att ha extra grillkol och gasol hemma, pannlampor och en vev-radio.
Johan Berglind, säkerhetssamordnare i Värmdö kommun och Cecilia Lejon, kommundirektör.
Eva Tonström
Även hur man kan tänka för att hålla värmen i ett hus som saknar kamin, tillägger hon. Där var tipset att flytta in i ett rum allihop och försöka hålla värmen, även kontakta och samarbeta med grannar och vänner.
Krisberedskapskursen är gratis och riktar sig till alla Värmdöbor över 16 år.
– Om vi kan utbilda så många Värmdöbor som möjligt att klara sig själva i några dagar, då innebär det att kommunen kan lägga tid och resurser på de som är i störst behov av hjälp. Alla vinner på det, därför gör vi det här, säger Johan Berglind, säkerhetssamordnare i Värmdö kommun
En annan sak som togs upp på kursen är hur man bäst förvarar vatten så att det håller sig fräscht, enligt Johan Berglind. Svaret där är: Mörkt och svalt.
Hjälp varandra
Minst lika viktigt att ha med sig i en krissituation är medmänsklighet, tillägger han.
– Det är viktigt att samarbeta och hjälpa varandra. Det kanske räcker med att några åker och hämtar vatten, medan andra ansvarar för mat och värme. Till exempel.
Krisberedskapskurs på Djurö, ordnad av Värmdö kommun ihop med Försvarsutbildarna. Cirka 80 personer deltog.
Johan Berglind
Kursen bekostas av MSB, myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Alla deltagare fick en checklista med sig hem, och telefonnummer som är bra att ha vid en krissituation.