Senast i juni 2026 kommer Kungliga operan att stängas för en fem år lång renovering.

Tidigare var det tänkt att operans orkester – Kungliga hovkapellet – skulle flytta sina repetitioner till Musikaliska kvarteret på Nybrokajen. Flytten väckte starka reaktioner.

– Musikaliska är ett ännu äldre hus än Operan, med en helt annan akustik. Det är som att be ett fotbollslag eller en tennisspelare att träna på gräs och sedan spela på grus. Och vad ska vi göra? Ska vi gå emellan i frack i vinterkylan? sa orkesterns ordförande och fackligt förtroendevalda Fredrik Söhngen till Mitt i i april.

Musikaliska kvarteret på Nybrokajen.

Musikaliska kvarteret på Nybrokajen.

Johanna Wallén

Nu har Statens fastighetsverk vänt i den frågan.

– Det är positivt att regeringen hörsammar Operans krav om att hela den konstnärliga verksamheten måste hålla ihop och att även orkestern måste kunna vara kvar i Operahuset, säger Kungliga operans vd Fredrik Lindgren i ett pressmeddelande.

Hoppas på mer

Förutom kravet på att Hovkapellet ska få vara kvar i huset har Operan även önskat en större utbyggnad av själva huset, med en ny entré mot Kungsträdgården.

Detta ser inte ut att rymmas i SFV:s förslag som har en budget på 3,1 miljarder kronor. Kungliga operan har dock inte gett upp hoppet om detta.

– Vi är redo att utöver den statliga finansieringen söka alternativ finansiering ihop med privatpersoner, företag och stiftelser,, säger Fredrik Lindgren.