Efter den senaste tidens turer där kommundirektör Chris Österlund samt trygghets- och säkerhetsdirektör Pernilla Vera Jr pekats ut som jäviga av kommunens egna jurister låter sig kritiken inte vänta.
Juristerna har efter att en visselblåsare larmat gjort en utredningen som visar att trygghets- och säkerhetsdirektören ska ha friserat sin egen inblandning i statsbidragshärvan och att det något som kommundirektören har gett tillåtelse till.
Nyligen stod det klart att kommunen måste betala tillbaka runt tio miljoner kronor till Socialstyrelsen för att statsbidrag använts felaktigt.
– Det är tydligt att saker och ting inte är som de ska i vår kommun när kommunens egna jurister kommer fram till att en högt uppsatt chef är jävig och på ett otillbörligt sätt påverkar en extern utredning. Det är systemhotande, inte acceptabelt och hotar förtroendet för den kommunala organisationen och demokratin, säger Yasemin Ergül (S), oppositionspolitiker i Botkyrka.
Hon får medhåll av sin gruppledare, oppositionsrådet Emanuel Ksiazkiewicz (S). Han är inte nöjd med hur det politiska styret har hanterat frågan.
– De verkar försöka tysta ned hela situationen och vägrar svara på frågor från oss i oppositionen. Detta gör att vi har begränsad insyn i hur frågan hanteras i dagsläget, säger han.
"Inte att tysta ner"
Han ser också oroande på den kritik som riktats mot avgående kommundirektör Chris Österlunds inblandning.
Det är inte att tysta ner.
– Jag förväntar mig att den avgående kommundirektören använder sin kvarvarande tid till att hantera denna uppkomna situation. Jag kommer dessutom kräva att den kommande kommundirektören är en person som har förmåga att vända den osunda förvaltningskultur vi ser i delar av vår förvaltning, säger han.
Stina Lundgren (M), kommunstyrelsens ordförande, menar att det finns en förklaring till att de inte har fått insyn än.
– Visselblås är lagt under sekretess och ska behandlas utifrån det. Emanuel har också meddelats att han kommer få ta del av det till KS (kommunstyrelsens sammanträde, reds anm). Det är inte att tysta ner, säger hon.
Hon har sedan tidigare hävdat att kommunjuristerna inte varit oberoende i sin rapport och att det som lyfts fram där inte stämmer. I stället menar hon att det rör sig om korrigering av tre faktafel från berörd chef och att det inte är jäv.
Jurister pekade ut direktörernas mörkläggning – straffas
En högt uppsatt chef på Botkyrka kommun har ändrat en extern rapport i syfte att dölja sitt ansvar i den uppmärksammade statsbidragshärvan – och fått godkänt för detta av kommundirektören.
De slutsatserna drar kommunens egna jurister – som nu straffas för sin rapport.
Botkyrkas kommunledning har sedan den uppmärksammade New York-resan blev känd för allmänheten inlett både interna och externa utredningar för att gå till botten med vad som hänt, och hur det kunde bli så att statsbidrag använts felaktigt.
Tidigt sparkade kommunen tre chefer, däribland direktören för kultur- och fritidsförvaltningen, för att delar av statsbidraget felaktigt gått till resan.
Kommundirektören Chris Österlund beställde en extern granskning för att gå till botten med statsbidragshärvan och vem som bar ansvar för vad. När kommunen offentliggjorde den i höstas, berättade hon att kommunens hantering av statsbidraget ytterst kunde ses som "systemhotande". Chris Österlund var också snabbt ute och försvarade rapportens slutsats.
– Det är inte frågan om ett misstag eller en engångshändelse, utan vi ser några som tar sig rätten att runda regelverken när verksamheten kräver det, och sätter formalia underordnat den verksamhet man vill bedriva. Enligt min mening är det inte acceptabelt när det också undergräver förtroendet för den kommunala organisationen och vårt arbete, sa hon till Mitt i i höstas och pekade på de tre cheferna som fått lämna.
Chris Österlund har sagt upp sig som kommundirektör i Botkyrka, för nytt jobb inom fastighetsbranschen. Hon slutar i månadsskiftet maj/juni.
Albin Tingstedt
Inte opartisk
Men en visselblåsare larmade därefter kommunen om att den externa rapporten, som Chris Österlund beställt, var friserad.
Kommunens jurister startade en utredning för att se om detta stämde - vilket det gjorde, enligt dem.
Det visade sig att trygghets- och säkerhetsdirektören Pernilla Vera Jr hade fått göra ändringar i den externa revisionsbyråns slutrapport, trots att hon var en av dem som granskats. Enligt kommunens jurister är detta jäv.
Detta skedde under ett möte mellan den externa revisionsbyrån och kommunledningen då slutrapporten presenterades.
Pernilla Vera Jr har enligt visselblåsarrapporten friserat delar i den externa granskningen.
Anders Björklund
Trygghets- och säkerhetsdirektören ville ändra delar där hennes avdelning pekats ut som ansvarig för vissa fel i statsbidragshanteringen.
Revisionsbyrån ansåg att de kommentarer som hon lämnade hade till syfte att skjuta bort ansvaret från henne och hennes avdelning. Revisonsbyrån såg det som naturligt men problematiskt.
Det var kommundirektören som bjudit in trygghets- och säkerhetsdirektören till mötet, en inbjudan som också ifrågasattes av revisionsbyrån och andra deltagare på mötet. Men revisorerna fick ge sig då kommundirektören, tillika uppdragsgivaren, ansåg att trygghets- och säkerhetsdirektören skulle vara med och att ändringarna skulle göras.
Revisionsbyråns oro möttes av kommundirektören med "allt var i sin ordning".
Kommundirektören har i samtal med kommunjuristerna under visselblåsargranskningen sagt att de ändringar som trygghets- och säkerhetsdirektören ville göra var "stavfel och liknande".
Kommunledning duckar frågor
Kommunjuristerna drar slutsatsen i sin rapport att kommundirektörens samt trygghets- och säkerhetsdirektörens agerande undergräver syftet med att genomföra externa granskningar. Det riskerar också skada allmänhetens förtroende för kommunen och att rapporten inte är objektiv efter att innehållet påverkats av de direkt berörda.
De konstaterar också att en följd av trygghets- och säkerhetsdirektörens ändringar i rapporten ledde till att kommunen aktivt undvikit att gå till botten med kommunstyrelseförvaltningens roll generellt, och trygghets- och säkerhetsavdelningens roll specifikt, i statsbidragshärvan.
Efter att kommunjuristernas rapport blev känd i början av veckan har de fråntagits arbetsuppgifter, något som Sveriges radio var först med att berätta. Bland annat får de inte längre arbeta på en annan, nästan färdigställd visselblåsarrapport, som skulle ha presenterats tidigare i veckan. Den handlar om den utbildningsplattform som finansierades med samma statsbidrag och som trygghets- och säkerhetsavdelningen ansvarade för. För denna plattform kräver nu Socialstyrelsen tillbaka pengar.
Mitt i har vid upprepande gånger försökt få kontakt med kommunstyrelseordförande Stina Lundgren (M), kommundirektör Chris Österlund samt trygghets- och säkerhetsdirektören Pernilla Vera Jr. Ingen av dem har velat svara på tidningens frågor om hur det har kunnat gå till på det här sättet.
Enligt min mening är det inte acceptabelt när det också undergräver förtroendet för den kommunala organisationen.
Detta har hänt
Sveriges radio uppdagade i somras att anställda vid Botkyrka kommun använt ett statsbidrag till att bekosta en New York-resa. Bidragspengarna var öronmärkta för att bekämpa nyrekryteringen av unga till kriminella nätverk.
Kommunen inledde då en intern granskning som konstaterade att flera allvarliga brister begåtts kring statsbidraget. Tre chefer på kommunen sparkades.
En extern granskning bekräftar bilden av den interna granskningen.
Socialstyrelsen har granskat kommunens hantering av statsbidraget om 17 miljoner kronor som kommunen fick under 2023. De har kommit fram till att kommunen inte använde bidraget om 9,6 miljoner kronor rätt och måste betala tillbaka.
Ett visselblåsärende kring hanteringen av den första externa rapporten landar hos kommunens jurister. De utreder ärendet och för sina slutsatser fråntas de arbetsuppgifter.
Visselblåsarutredningen visar att trygghets- och säkerhetsdirektören har friserat sin egen inblandning i statsbidragshärvan, något som kommundirektören har gett tillåtelse till.
Källa: Mitt i
Trygghets- och säkerhetsdirektören Pernilla Vera Jr har ändrat delar i av den externa rapport kring hanteringen av statsbidraget i syfte att mörka sin egen avdelnings inblandning. Det visar kommunjuristernas egna rapport.
Anna Z Ek
Jurister pekade ut direktörernas mörkläggning – straffas
Krisen i Botkyrka – M-topp slår ifrån sig anklagelser
Visselblåsarrapporten är inte oberoende och anklagelsen om jäv är felaktig. Det menar kommunstyrelsen ordförande Stina Lundgren (M).
Trygghets- och säkerhetsdirektören Pernilla Vera Jr och kommundirektören Chris Österlund som pekas ut i visselblåsrapporten avböjer att kommentera anklagelserna mot dem. Även Stina Lundgren (M), kommunstyrelseordförande i Botkyrka, avböjde men ångrar sig några dagar senare.
Hon menar att kommunjuristernas bild av att de två direktörerna ska ha gjort sig skyldiga till jäv eller otillbörlig påverkan inte stämmer.
– I en mejlkonversation med revisionsbyrån som vi har tagit del av finns inget som tyder på otillbörlig påverkan över huvud taget. Det är revisionsbyrån som äger rapporten och de bestämmer vad som ska ändras. Att som tjänsteperson få lämna synpunkter på faktafel i en extern utredning är inte jäv, säger hon.
Hur kan kommunjuristerna ha landat i en helt annan bedömning än er?
– De har resonerat på ett sätt och vi har resonerat på ett annat. Det som har skett är att man har justerat tre faktafel, säger Stina Lundgren.
Hon menar att det var fel att visselblåsarrapporten gjordes av kommunjuristerna.
– Den här utredningen borde ha hanterats av en oberoende, extern part. Som arbetsgivare har vi ett ansvar att säkerställa de bästa förutsättningarna för våra medarbetare. I det här fallet har vi inte lyckats fullt ut med det, säger hon.
Det låter som att du antyder att kommunjuristernas bedömning inte är oberoende?
– De är inte oberoende eftersom de är en del av kommunstyrelseförvaltningen och de möter i olika former de funktioner som deras utredning avser.
Nu ser Botkyrka kommun över rutinerna för visselblåsning. Bland annat ska de ta höjd för hur de ska agera vid fler scenarier, som när höga chefer utreds.
Stina Lundgren har förtroende för sin kommundirektör.
Det som har skett är att man har justerat tre faktafel.
Måste betala tillbaka 9,6 miljoner
När Socialstyrelsen under 2023 betalade ut 17 miljoner kronor till Botkyrka var tanken att pengarna skulle användas till att bekämpa nyrekryteringen av barn till kriminella nätverk.
Men pengarna gick inte till det som var tänkt. Det menar Socialstyrelsen som nu fastslår sitt återbetalningskrav på 9,6 miljoner.
Bland annat delar inte Socialstyrelsen kommunens bild om att en utbildningsplattform bekämpar nyrekryteringen av barn till gängen.
Det var i slutet på förra året som Socialstyrelsen inledde en granskning av hur Botkyrka kommun använt pengarna sedan bland annat en resa till New York väckte stor medial uppmärksamhet.
Kommunen säger sig nu vara självkritisk och erkänner delvis att de gjort misstag med statsbidraget. För att inget liknande ska hända igen har kommunen sett över sina administrativa rutiner och bland annat rekryterat två controllers och en samordnare för statsbidrag.
Källa: Socialstyrelsen
Stina Lundgren (M), kommunstyrelse-ordförande i Botkyrka, delar inte kommunjuristernas bild.
Emilia Öije