Solna stad är en av de kommuner som ska betala ut pengar till utjämningssystemet. Det enligt utjämningskommiténs förslag som kom tidigare i juni. Beloppet som staden ska lägga ut landar på 12 610 kronor per invånare och år, ingen ökning jämfört med tidigare år, men högt i relation till andra kommuner i Stockholm och Sverige.

Lars Rådén (M), som är oppositionsråd i Solna, ställer sig kritiskt till beslutet, och i förlängningen hela systemet.

– Vi i moderaterna har varit kritiska till det här systemet väldigt länge. Vi måste ha ett system som belönar tillväxt och tar hänsyn till att levnadskostnaderna i storstäder är högre, säger han.

Grundproblemet menar han, är att Solnaborna beskattas för högt och att pengarna går till kommuner som inte förvaltar dem på ett vettigt sätt.

– Tittar man på det så ser man att Malmös vanskötta sossestyre hela tiden kommer undan med hjälp av Solnas skattepengar. Lösningen är att staten behöver ta ett större ansvar och göra slut på att kommuner ställs mot varandra, säger han.

Lars Rådén menar att det inte att den hårda beskattningen är rimlig. Han tillägger att pengarna kunde ha gjort större nytta i Solna genom satsningar på skola och trygghet.

Lars Rådén menar att det inte att den hårda beskattningen är rimlig. Han tillägger att pengarna kunde ha gjort större nytta i Solna genom satsningar på skola och trygghet.

Pressbild

För hög beskattning

Solna ligger högt med sina dryga 12 000 kronor per invånare. Även om det inte är i närheten av kommuner som Danderyd eller Lidingö, tycker Lars Råden att det är på tok för mycket pengar med tanke på var mycket av det hamnar.

– Solna har gjort det som man vill uppmuntra kommuner att göra, det vill säga ta tag i bostadsbyggandet till exempel. Det som är bra och rimligt med systemet är att kommuner i glesbygden självklart ska ha goda förutsättningar att driva sin välfärdsverksamhet. Vi ska ha en bra skola i hela landet. Men det som blir snett är att en tillväxtkommun som Malmö får enorma bidrag, bara för att de misskött sin politik, säger han.

En anledning till det höga beloppet kommer från stadens kommersiella satsningar i Mall of Scandinavia och Arenastaden. Ökade inkomster skapar högre utgifter till systemet. Samtidigt, menar Rådén, att pengarna kunde ha används till de lokala välfärdsfrågorna.

– För en gång skull får solnaborna i alla fall ingen massiv ökning när man ser över systemet. Men Solna beskattas väldigt hårt. I praktiken betalar vi mer till utjämning än vad vi gör till våra skolor och det är inte rimligt, säger Lars Råden.

Sara Kukka Salam (S) berättar i ett SMS att kommunen kommer uttala sig formellt i slutet av sommaren.

Sara Kukka Salam (S) berättar i ett SMS att kommunen kommer uttala sig formellt i slutet av sommaren.

Leif Oldenburg

Mitt i har försökt nå Sara Kukka-Salam (S), kommunstyrelsens ordförande, som inte kan ställa upp på en intervju. Men i ett SMS skriver hon:

"Kommunen yttrar sig formellt först efter sommaren. Jag har inte satt mig in i detaljerna ännu så har inte så mycket att tillföra i nuläget. Det var vad jag förstår ingen större förändring i Solna."

Mitt i har varit i kontakt med Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), Malmö stads kommunstyrelseordförande, som avböjer kommentar.