Tvärnit i bostadsbyggandet, löd rubrikerna för drygt ett år sedan, när inflation och höga räntor slog undan benen för byggföretagens kalkyler. Antalet påbörjade lägenheter i Stockholms län såg ut att dyka med 70 procent, från cirka 14 000 bostäder år 2022 till bara 4 000 år 2023.

Men så illa blev det aldrig och redan i början på 2024 började optimismen spira. "Nu är botten nådd", sa länsstyrelsens experter då. Och den uppåtgående trenden har hållit i sig.

– Siffrorna från Statistiska Centralbyrån för första halvåret 2024 pekar mot att vi kan landa på 10 000 påbörjade bostäder i år. Vi är positivt överraskade, säger Henrik Weston, utvecklingsledare på länsstyrelsen.

De tuffa tiderna gör samtidigt att en större andel av de nya bostäderna nu byggs som hyreslägenheter. Av de cirka 5 000 påbörjade lägenheterna under första halvåret blir 60 procent hyresrätter.

Bygandet är mycket ojämt fördelat i länet. I Stockholms stad har det minskat något mot förra året.

Bygandet är mycket ojämt fördelat i länet. I Stockholms stad har det minskat något mot förra året.

Angie Gray

Många osålda

– Många byggföretag har lagt om planerna och föredrar hyresrätter eftersom de redan står med många osålda bostadsrätter, säger Henrik Weston.

2023 kom det ut fler nybyggda bostäder på marknaden i Stockholms län än på 50 år – samtidigt som hushållens köpkraft var nedpressad av inflationen och räntorna. Resultatet blev ett stort osålt lager av bostadsrätter som det kommer att ta tid för byggföretagen att bli av med.

– Men även om det nu byggs många hyreslägenheter är de ofta så dyra att det är få som kan efterfråga dem. Därför finns det en gräns för hur många sådana som går att bygga, säger Henrik Weston.

Störtdyker i flera kommuner

Bland länets kommuner finns det flera som har ökat sitt bostadsbyggande kraftigt mot förra våren, exempelvis Solna, Huddinge, Danderyd och Tyresö. I andra kommuner har byggandet tvärtom störtdykt, som i Nacka, Österåker, Sigtuna, Botkyrka och Värmdö.

I Värmdö byggstartades noll bostäder första halvåret 2024 och i Lidingö bara en enda – att jämföra med närmare 700 bostäder i Huddinge och Solna.

I genomsnitt har det tillkommit runt 15 000 bostäder per år i länet perioden 2015–2022. Enligt Region Stockholms beräkningar behövs ett årligt bostadstillskott om 11 700–16 400 bostäder för perioden 2022–2040.