Överservering, åldersgräns och ordningsstörningar är några av de saker som polisen undersökte vid kontrollerna. 36 av de 49 serveringsställena som besöktes fick en anmärkning i någon form.

– Det är absolut mycket och det är allvarligt, men det är också väldigt varierat vad krogarna fått en anmärkning för. Där bedöms olika typer av anmärkningar olika hårt, säger Mattias Brunn områdespolis på lokalpolisområde Norrmalm.  

Många brister vid nödutgångar

Det var under två dagar i slutet av november som polisen tillsammans med tillståndsenheten i Stockholm stad besökte serveringsställen på Norrmalm, Östermalm, Södermalm och vid Johanneshov.

Enligt Mattias Brunn var det ovanligt många krogar som hade brister med sina nödutgångar.

– Det är allvarligt att man som krögare inte kontrollerar och håller sina nödutgångar fria. Det är en sak att missa en överserverad gäst om du har flera hundra, men att missa att en nödutgång inte fungerar är väldigt allvarligt.

Regelbundna kontroller

Under kontrollerna undersöks det också om personalen sköter alkoholservering på ett ansvarsfullt sätt och om det sker någon pågående brottslighet. De större kontrollerna genomförs ett par gånger per år och regelbundna kontroller med färre poliser görs varje helg.

Generellt är överservering det vanligaste anmärkningen.

– I första hand görs kontroller för att minska risk för skador och olyckor för de som går ut och dricker på krogen. Man ska komma ut i en trygg och säker nattlivsmiljö, oavsett om det är på ett hotell, en bar eller nattklubb, säger Mattias Brunn.

Polisen kontrollerar också att serveringsställets ordningsvakter har giltiga förordnande och rätt utrustning. 

Mattias Brunn, områdespolis på lokalpolisområde Norrmalm.

Mattias Brunn, områdespolis på lokalpolisområde Norrmalm.

Polismyndigheten