Det är stor överkapacitet på kommunens skolor. Just nu är 1 150 skolplatser lediga, vilket motsvarar 22 procent av totala antalet platser.
De är fördelade på alla kommunala skolor utom Kyrkskolan, som har överfullt. Där måste man istället anpassa och bygga ut.
Önskemålet, enligt kommunen, är att ha runt fem procent ledig kapacitet för att kunna ta emot nyinflyttade elever eller elever som till exempel vill byta från en friskola till kommunal skola.
Förvaltningen har därför fått i uppdrag att se över hela skolorganisationen, stadieindelningen och områden. Det beslutade grundskolenämnden förra veckan.
Orsak: Engelska skolan
Enligt Amie Kronblad (L), kommunalråd och ordförande i grundskolenämnden, kan det bli justeringar, men vilka är för tidigt att säga.
– Vi planerar inga skolnedläggningar i närtid, om inget drastiskt händer med elevunderlaget. Vi hoppas att nya planerade bostadsområden ska leda till en elevökning i vissa områden. Det är tungt för kommunen att betala för tomma platser. Resurser som skulle kunna användas till annat än lokaler och det förklarar en del av grundskolenämndens budgetunderskott, säger hon.
Amie Kronblad (L), kommunalråd och ordförande i grundskolenämnden.
Värmdö kommun
Orsaken till alla lediga skolplatser är dels minskade barnkullar, dels öppnandet av Internationella engelska skolan 2021, enligt kommunen.
För mycket att välja på? Nu ska skolorna ses över
Många skolor med många olika typer av årskursindelning. Så ser det ut i Värmdö. Nu ska hela skolorganisationen ses över, och kanske förenklas.
Nu är det dags att söka skola till nästa läsår, 2023-2024. Det gäller alla som ska börja förskoleklass till hösten, eller välja årskurs 4–5 eller 6–9, på Värmdö kommuns egna skolor. Friskolorna har egna köer, med egna söksystem.
Vik och Ekedal poppis
Gör man inget val placeras man automatiskt i den kommunala skola som ligger närmast där man bor.
Det är inte några särskilt stora kullar som ska börja förskoleklass i höst, enligt Carmen Blom, utbildningschef i Värmdö, så kommunen räknar med att ha plats för alla med den kapacitet som finns.
– I mars när vi har fått in alla ansökningar vet vi hur det ser ut, då ser vi var vi kan utöka med fler elever, och var det är stopp, säger hon.
Mest populära för att börja i förskoleklass, med flest sökande förra året, var Viks skola och Ekedalsskolan. De kommer att ha svårt att utöka med fler grupper i år.
Ekedalsskolan.
Eva Tonström
– Andra skolor kommer behöva ha beredskap om det behövs fler klasser, till exempel Hemmesta och Ösby. Det måste ju finnas plats för ytterligare en klass hela vägen upp i alla årskurser, man kan inte bara lösa det genom att utöka med en klass första året.
Ösbyskolan.
Eva Tonström
Vill minimera skolbyten
Skolorna har olika upptagningsområden och olika möjlighet att ta emot elever, så det går inte att jämföra dem rakt av när det kommer till söktryck, enligt Carmen Blom.
– I dag är det väldigt många olika varianter av årskursindelning på Värmdös skolor, som man kan välja mellan. Vi har fått i uppdrag från politiken under mandatperioden att se över skolorganisationen, om vi kanske ska ändra något så att vi kan minimera antalet skolbyten. Det är kännbart för en elev att byta skola många gånger.
Om det är fler sökande än platser på en skola får elever som bor närmast skolan förtur – övriga placeras då istället på den kommunala skola som ligger närmast hemmet.
Man kan förlora rätten till skolskjuts om man väljer en annan skola än den som ligger närmast hemmet, om det innebär en merkostnad för kommunen (läs förklaring i faktaruta).
Man kan söka skola till och med 5 februari.
Skolvalet
Man kan välja max tre skolor. Valet görs på varmdo.se, sök på ”skolval”.
Skolorna är:
Brunns skola.
Djurö skola.
Ekedalsskolan.
Fågelviks skola.
Hemmestaskolan.
Kvarnbergsskolan.
Kyrkskolan.
Munkmoraskolan.
Viks skola.
Ösbyskolan.
Syskonförtur gäller om man har ett syskon som redan går i årskurs 1–3 på samma skola.
Värmdö har fem friskolor, med egna köer: Lemshaga akademi, Internationella Engelska skolan, Skolan Lär, Antistilla och Grantomta montessoriskola.
Källa: Värmdö kommun
Skolskjuts
Man har rätt till skolskjuts om gångavståndet mellan hem och skola, eller till busshållsplats, är minst:
3 km för elever i förskoleklass och årskurs 1–3.
4 km för elever i årskurs 4–9.
Om man väljer en annan skola än den som ligger närmast: "Det är inte någon merkostnad om en elev har rätt till skolskjuts med SL till sin närmaste kommunala skola, fastän eleven har valt en annan skola. Då behåller man sitt SL-kort. Om eleven däremot bor i område där kommunen har upphandlad skolskjuts blir det avslag om man behöver åka till en annan skola."
Källa: Värmdö kommun
1 437 skolplatser i Värmdö står tomma
Hela 20 procent av alla skolplatser i Värmdö står tomma – 1 437 platser. Nu väntar åtgärder för att rätta till det.
Samtidigt som det råder brist på förskoleplatser i Gustavsberg, som Mitt i Värmdö berättade i förra veckan, är det tvärtom med kommunens skolor – där finns ett stort överskott på platser.
Inte mindre än 1 437 platser (20 procent) av alla skolplatser i Värmdö tomma står tomma och det är på tok för många, enligt Amie Kronblad (L) ordförande i Värmdös grundskolenämnd.
Skolan blir nästa utmaning för Värmdösamarbetet: Amie Kronblad (L), Kristina Lång (C), Carl Kangas (S) och Kristina Paltén (MP).
Pekka Pääkkö
Platserna är spridda över hela kommunen, men flest tomma stolar, procentuellt sett, finns i Djurö/Stavsnäs och på skärgårdsöarna. Här väntas Möja få det största tappet nästa läsår, enligt kommunen.
– Om prognoserna stämmer kommer de att gå från åtta barn idag, fördelat på förskoleklass till årskurs nio, till fem barn nästa läsår. Det här oroar oss. Men det kan ju vara så att det flyttar ut barnfamiljer under sommaren så att antalet skolbarn ökar, säger Amie Kronblad, och tillägger att det finns en politisk ambition att behålla skolorna ute på öarna.
Synka skolor och nya bostäder
Nuvarande lagstiftning försvårar att driva skolor i glesbygd, som skärgården är, enligt Amie Kronblad.
– Det handlar om krav på behöriga lärare och regler kring fjärrundervisning, bland annat, säger hon.
Behöver ni lägga ner och/eller slå ihop skolor på grund av detta?
– Jag vill inte gå händelserna i förväg och spekulera. Vi har bett förvaltningen göra en ordentlig utredning, med konsekvensbeskrivningar, och det kommer att få ta den tid som krävs, säger Amie Kronblad.
Framåt behöver man också synka skolutbyggnad med samhällsbyggnad på ett bättre sätt, så att det går hand i hand när Värmdö växer, menar Amie Kronblad.
– Värmdö är en stor kommun där vissa områden har glesbygdskaraktär och det måste finnas skolplatser där också.
Samtidigt finns det några skolor som har kö, till exempel F-6 skolan Kyrkskolan. De har 140 platser, men har idag 149 elever.
– Den skolan har ett stort tryck just nu och det är en prioriterad fråga att ta tag i, där behöver vi anpassa lokalerna, på flera sätt, säger Amie Kronblad.
Förvaltningen ska presentera förslag på åtgärder när det gäller överkapaciteten senare i vår.
Fakta Värmdös grundskolor
Det finns 6 950 skolplatser i Värmdö kommun, varav 5 512 på kommunens egna skolor, övriga är friskolor.
Hösten 2022 stod 1 437 skolplatser tomma, vilket motsvarar 20 procent av totala antalet platser.
1 300 av de lediga platserna är i egen regi: Djurö/Stavsnäs och skärgården har ett överskott på 292 platser
Gustavsberg, Värmdölandet och Ingarö har ett överskott på drygt 1 000 platser.
Källa: Värmdö kommun