Alla drabbade är äldre, mellan 70 och 90 år, och vårdades vid tiden för stölderna för bland annat stroke och alzheimer på SöS.

Sedan polisen kartlags scheman kunde misstankar i fjol riktas mot en sjukhusanställd, en kvinna i 40-årsåldern.

Hon döms nu för grovt bedrägeri till fängelse i ett år och tre månader för att ha stulit kontokort från nio av sina patienter.

Kvinnan kom på det sättet över stora belopp, dock utan att själv ta ut kontanter.

Kompis gjorde uttag

I stället, framgår av domen, lämnade hon över kort och koder, de fanns ofta nedskrivna på lappar i patienternas plånböcker, till en bekant och före detta kollega från en vårdenhet i Solna.

Kollegan gjorde uttag på totalt cirka 100 000 kronor från de stulna korten som de sedan delade på. Även hon döms för grovt bedrägeri till fängelse i ett och ett halvt år.

Sös-kvinnan har erkänt stölderna, i förhör har hon sagt att hon skäms och kallar det för "en dum jävla grej". Kollegan förnekar dock all inblandning och har sagt att det inte är hon på övervakningsbilderna från bankomaterna.

Fler misstankar

Kvinnorna har varit misstänkta för fler än de nio fall av bedrägerier som de åtalades för.

Orsaken till att de inte åtalades för även de är så kallad förundersökningsbegränsning, vilken kan tillämpas när en och samma person är misstänkt för många brott och då straffet inte skulle påverkas av att utreda fler.