Förslaget innebär bland annat varsel av personal och en förlängning och utökning av långpass.
– Jag förstår inte hur det ska gå ihop, säger Johanna Berglund, som arbetar på Hagagården, till kommunstyrelsens ordförande Sven Gustafsson (M) som mötte personalen utanför kommunhuset.
Många uttryckte oro och ställde frågor om hur de ska klara av arbetet när kollegor får gå. En kvinna pekar upp mot kommunhuset och menar att det är där det bör skäras ned.
– Många i det här kommunhuset kommer också att få gå, svarar Sven Gustafsson.
Sina Javanbakht är på plats med sin 5-åriga dotter Ava.
– Våra äldre ska få bästa möjliga livskvaliteten, man blir fundersam hur det ska gå ihop med långpassen. Det är en oro vi har bland personalen, säger han.
Även Johanna Berglund lyfter att de redan i dag har svårt att leva upp till kommunens garanti om utomhusvistelse för de äldre.
– Vi ska göra enskilda aktiviteter och gemensamma aktiviteter med boende varje dag men vi hinner inte med det. Och om det här förslaget blir verklighet kommer vi inte kunna uppfylla de krav som politikerna satt upp, säger hon.
Hon tror förslaget kommer att innebära en försämrad livskvalitet när personal inte kommer kunna tillgodose de boendes behov.
– Om man är på väg mot rena förvaringsplatser och siktar på att bränna ut personalen, då är det här rätt beslut, säger hon.
Ska inte kosta mer
Sven Gustafsson menar däremot att nedskärningarna är nödvändiga för att kommunens äldrevård inte ska kosta mer än i andra kommuner eller privata verksamheter.
– Vi ligger sämre i servicemätningar i äldreomsorgen än vad de privata aktörerna gör. Varför ska det då kosta mycket mer? Sedan är det jättetråkigt när man får säga upp människor men jag är här på uppdrag av mina väljare och framför allt skattebetalarna och för att de ska få vad de betalar för, säger han.
Kommunen har beslutat att införa LOV i äldreomsorgen, alltså att införa valfrihet kring val av äldreboende. Det gör bland annat att platser måste stå tomma för att kunna möta de nya kraven. Något som blir mer kostsamt.
Är inte nedskärningarna en konsekvens av att ni valt att införa LOV?
– Naturligtvis. Vi ska vara en LOV-kommun och om vi ska kunna vara det och kunna konkurrera på lika villkor då måste vår verksamhet vara konkurrensmässig.
Kommunstyrelsens ordförande Sven Gustafsson (M) vill inte koppla ihop nedskärningarna med de skattesänkningar som kommunstyret ska genomföra 2025. "Det här är ingen signalpolitik. Jag kommer sänka skatten med minst en krona. Vi ska vara en kommun som är känd för låg skatt och robust ekonomi. Vi sticker inte ut i kvalitet, vi bara kostar mer", säger han.
Angie Gray
Vad tänker du om att personalen är här och manifesterar?
– Jag kan möta dem och jag förstår att ingen vill bli uppsagd. Men de har inga argument för att vi inte ska effektivisera verksamheten.
Att färre personal kan innebära försämringar för de äldre – är inte det ett argument?
– Nej. För mig ska en anställd i Haninge kommun lika gärna kunna vara anställd i ett privat företag. Du har ett uppdrag som du ska leverera och det ska du göra oavsett vem du är anställd av. Men jag förstår att de är arga och ledsna.
Även Meeri Wasberg (S) var på plats och hon kallar kommunledningens sätt att argumentera för "häpnadsväckande":
– Man genomför medvetet ett helt ideologiskt motiverat valfrihetspaket utan att säkerställa att det är helt och hållet finansierat. Det gör att människor kommer att bli av med sina jobb för att man ska bekosta att det finns tomma platser. Man inför en ineffektiv ekonomisk hushållning inom äldreomsorgen, säger hon.
Meeri Wasberg (S), oppositionsråd, var på plats.
Angie Gray
I kommunfullmäktige lyfte Vänsterpartiets Petar Kotljarevski att partiet drivit frågan om att ta bort 12-timmarspassen i äldreomsorgen, som infördes av det tidigare S-ledda styret, i fem år.
– Nu vrider klockan åt fel håll och det blir mer timmar och fler tillfällen, sa han.