Bristen på ishallar är stor i Täby och kommunen har under flera år planerat för en ny. Nu står det klart att en ny hall ska byggas för att möta behovet.

I dag finns två ishallar i kommunen; Tibble ishall och Hägernäs ishall, där hockeylagen och konståkningen delar på tiderna.

Klubbarna har länge utryckt behovet att mer istider.

De är glada att planerna äntligen ligger på bordet.

– Det är jättekul att det äntligen kan börja och att vi och "Viggan" och konståkningen får chans att utveckla våra klubbar. Vi har väntat och nu blev det vår tur, säger Kalle Björklund, sportchef för hockeyklubben Täby HC.

Kamp för tider

Viggbyholms IK konståkning som i dag tränar i Hägernäs ishall menar att föräldrar kämpar med de träningstiderna de har idag. Första gruppen är på isen vid halv fyra och börjar uppvärmningen till musik.

Tiderna gör det svårt för alla att hinna från skolan till träningen.

– Det blir inte helt jämställt eftersom alla inte har den möjligheten, säger Helena Chiliy, huvudtränare i klubben.

Ny hall tror hon skulle få fler äldre åkare att stanna kvar i sporten längre.

– Det skulle ge tjejerna en känsla av att de uppskattas, säger hon.

Fotbollsplan kan flyttas

Stadsbyggnadsnämnden får nu i uppdrag att pröva en ny detaljplan för en ishall söder om Hägernäs nuvarande ishall, där konstgräsplanen ligger idag.

– Det känns fantastisk att vi har hittat en plats som vi kan detaljplanelägga, säger Erik Andersson (M), kommunstyrelsens ordförande.

Allt är i ett tidigt skede den planerade budgeten är på 200 miljoner kronor. Den är utökad med 70 miljoner jämfört med verksamhetsplanen 2023 då det blivit dyrare än man först tänkt.

– En stor del är inflationen och material har blivit dyrare, vilket det är även om inflationen går ner, säger Erik Andersson.

Det som är bra med Hägernäs som plats är att omklädningsrum, förråd, parkering till exempel kan samnyttjas av flera föreningar säger Andersson.

Det är trångt i förråden i Hägernäs säger Alexandra Jutterström som är mamma och med i föreningen Viggbyholm IK konståkning. Hon hoppas en ny hall kan skapa mer plats till dem.

Det är trångt i förråden i Hägernäs säger Alexandra Jutterström som är mamma och med i föreningen Viggbyholm IK konståkning. Hon hoppas en ny hall kan skapa mer plats till dem.

Stefan Källstigen

Fler Täbybor: Behovet kommer öka

Behovet av ishallar i Täby kommer att öka, med tanke på inflyttning. Utbudet av ishallar i Täby ligger idag dessutom lägre än snittet i Stockholms län, visar Täby kommuns anläggningsplan.

Täby HC hoppas på att få till ett a-lag berättar Kalle Björklund. De har även planer på att gå samman med Viggbyholm, berättar han. Ny hall och större förening skulle bidra till fler träningsgrupper.

– Det positiva är såklart mer istid. Vi har inget J20-lag och inget a-lag. Med en ny hall skulle detta kunna vara möjligt. De äldre spelarna kan då se möjligheten att vara kvar i Täby, säger han.

Viggbyholms IK konståkning hoppas att kommunen tänker på att inkludera dem i ett bygge av en ny hall, så som att bygga en spegelsal och satsa på en hoppsele som fästs i taket.

– Vi hoppas att en ny hall inte bara blir för hockeyn, utan att man även värderar konståkningen, generellt är det fler tjejer som går i konståkningen jämför med hockeyn, säger Helena Chiliy.

Planerna föreslås starta 2025 och detaljplanearbetet bedöms ta tre år.

– Någon gång under nästa mandatperiod kan ett bygge starta hoppas vi, säger Erik Andersson.