Satsningen är ett led i stadens ambition att beta av underskottet på idrottsanläggningar. Ett nytt förslag till detaljplan bedöms komma under våren/försommaren nästa år.

Nya idrottsinslag

I anslutning till planen blir det samråd där ortsbor, myndigheter och andra instanser kan ge synpunkter.

– Det är kvartal två som gäller, eller möjligtvis lite senare 2025. Enligt de uppgifter jag har fått finns fortfarande sim-, idrotts- och ishall med i planerna, säger Anna Ingels, kommunikatör på exploateringskontoret.

Staden jobbar utifrån direktiven som klubbades tidigt 2022. Här finns både anläggningar för nya sporter och cirka 500 bostäder vilket stadsbyggnadskontoret i underlaget skrev ska få plats "genom att fältet effektiviseras". Dagens stora parkering ser ut att försvinna. I stället blir det parkering i kvarteret med idrottsbyggnader.

Sim- is- och idrottshall högst upp i rött på Vinggatan Skarpnäck. De röda kvarteren nedanför är platser för bostäder i strukturplanen från 2022.

Sim- is- och idrottshall högst upp i rött på Vinggatan Skarpnäck. De röda kvarteren nedanför är platser för bostäder i strukturplanen från 2022.

Strukturplan 2022/Stockholms stad

Hinner inte

Men det kan bli knöligt för föreningar som i dag håller till på Skarpnäcks IP. Bland annat har dagens idrottshall ett tidsbegränsat bygglov som inte kan förlängas längre än till 2027.

"Samtidigt jobbar vi för att den befintliga hallen ska kunna stå kvar så länge som möjligt. Planen är vidare att vi ska försöka tillgodose berörd föreningsverksamhet och flytta deras verksamhet inom området, innan en ny hall i Skarpnäck står klar." skriver Jenny Tirén Berg, kommunikationsansvarig på idrottsförvaltningen till Mitt i.

Tidigast under 2028 ser bygget ut att kunna komma igång.

– Den nya hallen är beroende av att den nya detaljplanen klubbas igenom. Det beräknas ske under 2027, säger Anna Ingels.