Utanför öppna förskolan på Vättersvägen hänger inplastade lappar med könummer. Tio föräldrar, plus deras barn, får vistas i lokalen samtidigt. Klockan fem i nio tar Rebecka Andersson den sista lappen, hennes Otis ligger i vagnen.
– Det är rätt lagom med en grupp på tio föräldrar, men om vi inte hade fått plats kanske jag inte hade varit lika nöjd med gruppstorleken, säger Rebecka Andersson.
Inspektion
Att både öppettider och antalet besökare är begränsade beror på brister i ventilationen. Redan för fem år sedan anmärkte miljöförvaltningen på dem under en inspektion. Sedan kom pandemin och verksamheten bedrevs ändå till stor del utomhus. Nu utreder fastighetskontoret vilka åtgärder som måste till i lokalen för att den ska leva upp till miljöförvaltningens krav.
– Det har verkligen blivit en långbänk. Nu väntar vi på en kalkyl på vad det kostar att anpassa lokalerna, säger Jenny Johansson, avdelningschef.
Klockan nio är lokalen "full". En mamma och hennes barn får vända i dörren.
– Hon suckade när hon gick. Jag förstår att folk blir ledsna, säger barnskötaren Titti Akbarnezhad.
Gården – en räddning
8.30, en halvtimme före öppning, hänger hon och kollegan Ulrika upp kölapparna. Utanför finns en lekpark och varje fredag grillas det korv där, då är barn i alla åldrar välkomna.
– Gården har verkligen räddat oss, där kan vi välkomna alla. Vi längtar tills vi kan släppa in fler i lokalen, det är fullt i princip varje dag, säger förskolläraren Ulrika Calissendorff.
Både Erik Lagerberg och dottern Esther, 1, mår bra av stimulansen de får på öppna förskolan.
Angie Gray
Ettåriga Esther leker med en gosedjurskanin som hänger från taket. Hon och hennes pappa Erik Lagerberg kommer till öppna förskolan ett par gånger i veckan.
– Vi båda behöver stimulansen. Det har hänt att vi inte har fått plats. Esther gillar att sova på morgonen, så det kan bli lite stressigt.
Vid sandlådan utanför öppna förskolan möter vi Amanda Schmidt och Hedda, 1, som inte fick plats inomhus i dag.
– Vi var sugna på att träffa andra så det känns tråkigt att vi inte kom in. Men jag tror att det är jobbigare för dem med mindre barn som inte kan gå, vi kan ju vara utomhus, säger Amanda Schmidt.
"Det bor så många barnfamiljer i området, en öppen förskola med begränsat antal besökare är för lite" säger Amanda Schmidt som har Hedda, 1, i famnen.
Angie Gray
Vilhelm Westman var nyligen föräldraledig med sin dotter Turid. Han har skrivit ett medborgarförslag till stadsdelen där han föreslår att lokalerna renoveras eller att man helt enkelt startar en till öppen förskola.
– Jag vet flera som inte ens försöker gå dit eftersom de inte tror att de kommer att få en plats. Jag och min dotter besökte öppna förskolan i snitt två gånger i veckan. Hade det varit mer tillgängligt hade vi gått dit dubbelt så många gånger. Det räddade min vardag och personalen där är världens gulligaste, säger Vilhelm Westman.
I väntan på kostnadskalkylen från fastighetskontoret finns inga planer på någon ny lokal för öppna förskolan i Årsta.