Det var under 2017 som polisregion Stockholm genomförde den första kartläggningen av platser i länet där narkotika såldes offentligt. I Järfälla klassades bussterminalen, gångtunneln och ytan upp mot postgången i Jakobsberg som öppna drogscener.
– Det sker fortfarande narkotikahandel men inte alls på det sätt som vi sett tidigare. Därför har vi har nu landat i beslutet att inte klassificera dessa som öppna drogscener, säger Torgny Söderberg, lokalpolisområdeschef i Järfälla.
I mars 2018 drog kommunen tillsammans med polisen i gång ett samarbete för att få bort drogscenerna i Jakobsberg. Stationsområdet blev ett så kallat LOV-3 område och ordningsvakter anställdes.
Riktade satsningar
Under det förra M-ledda styret inrättade man även ett trygghetskontor i postgången och förstärkte med fler ordningsvakter. Polisen satte även upp övervakningskameror i centrum och SL fick tillåtelse att installera kameror i bussterminalen.
– Både vi inom polisen och kommunen har haft ett tydligt fokus på platserna under flera och det har gett effekt. Det här är ingenting som gjorts i en handvändning.
Men har man inte bara flyttat drogscenen någon annanstans?
– Problemet har inte upphört utan det har flyttats. Men det behöver inte vara ett problem i sig. När vi skingrar en plats med väldigt hög koncentration av narkotikahandel så flyttar den kanske till två andra platser. Då får man jobba vidare där när problemet på den tidigare platsen försvunnit.
Han säger också att det får effekten att människor i högre grad vågar vistas på platserna igen.
– Tidigare fick vi signaler om att allmänheten tog omvägar och så ser det inte ut i dag.
Emma Feldman (M), i dag oppositionsråd men ordförande för kommunstyrelsen under förra mandatperioden är glad över att kommunen inte längre har kvar de öppna drogscenerna.
– Vi fick signaler redan i höstas om att polisen skulle omklassificera platserna. Det här är ett kvitto på det fina arbete som gjorts mellan kommunen och polisen.
Emma Feldman (M), menar att S inte kan ta åt sig äran.
Oense om äran
Hon menar att Socialdemokraterna inte på något sätt kan ta åt sig äran i frågan.
– Det var inte så länge sedan man röstade emot fler ordningsvakter. Och än så länge har vi inte sett några resultat av det nya styrets politik. När det gäller ordningsvakterna i Viksjö och på Söderhöjden hade vi gärna sett att man avsatt mer resurser.
Kommunstyrelsens ordförande Eva Ullberg (S) säger polisens besked är glädjande. Hon menar å sin sida att det funnits politisk samsyn i frågan, men att Moderaterna låtit det förebyggande arbetet stå tillbaka.
– Vi initierade arbetet med trygghetsvärdar och vi hade en nära dialog med polisen redan 2017 och 2018. Redan på våren 2018 prövade vi att ha ordningsvakter, vilket vi fortsatt förespråkar på de platser de behövs och vi drev även frågan om kameror i gångtunneln. Och nu under 2023 har vi förstärkt resurserna till ordningsvakter med fem miljoner kronor.