Förra veckan presenterade Nationella operativa avdelningen (Noa) sin nya lista över områden där kriminella har hög inverkan på lokalsamhället.
Östberga och Älvsjö/Solberga som funnits på polisens lista över utsatta områden sedan starten 2015 har nu plockats bort.
"Våldsbrottsligheten i offentlig miljö och den öppna narkotikahandeln har minskat samtidigt som Polisen kan verka i områdena utan problem", skriver Noa i sin rapport.
– Det känns som att vi, hela samhället, hjälps åt och gör ett bra jobb för att bygga upp gemenskapen här. Ibland tror jag att det handlar om att vi bara stannar upp och hälsar på varandra. Stämningen har förändrats till det bättre, säger en kvinna som har arbetat flera år i Östberga.
Dwa Ahmed tycker att det är bra att Östberga försvinner från polisens lista. "Deras åsikter är viktiga", säger han.
Mimmi Epstein
19-årige Dwa Ahmed har bott i området i ett år och upplever det som tryggt.
– Det är lugnt här. Jag tror att det beror på att det bor många barnfamiljer i området, och det är sällan man ser tonårsgäng dra runt. Sådant påverkar trygghetskänslan, säger han.
Ingen överraskning
Att Östberga plockats bort från listan kom inte som någon överraskning för kommunpolisen Alvaro Torres. När Mitt i talade med honom i september påtalade han att det inte finns någon öppen drogscen i Östberga. Däremot har två organiserade kriminella nätverk sitt ursprung i orten.
– Flera är döda eller sitter i fängelse. Egentligen finns det ingen tongivande representant i området nu, sa Alvaro Torres då.
Östbergabon Sylwia Bednarz känner sig lugn i sitt bostadsområde. "Tidigare har vi haft en del problem med inbrott, men inte på senare tid", säger hon.
Mimmi Epstein
När Mitt i talar med honom efter att den nya listan presenterats vidhåller han den uppfattningen.
Han lyfter också att lokalpolisområde Globen nu är det enda i södra Stockholmsområdet utan utsatta områden.
– Vi är nöjda. Vi jobbar ju med att bekämpa kriminalitet och skapa trygga områden. Men det här betyder inte att faran är över. Vi får inte slå oss till ro, säger kommunpolisen Alvaro Torres.
Förebyggande arbete
Nyheten att områdena plockats bort från listan över utsatta områden gläder social- och trygghetsborgarrådet Alexander Ojanne (S).
– Jag är imponerad av polisens arbete men vill också lyfta det förebyggande arbetet. Samverkan har varit nyckeln till det här – mellan förskola, skola, socialtjänst, polis och fritid. Man har jobbat över lång tid för det här, säger han.
Precis som Alvaro Torres betonar Alexander Ojanne vikten av att fortsätta arbetet med samverkan. Han lyfter även fram de 100 miljoner kronor som staden satsar på trygghetsinvesteringar till stadsdelarna fram till 2026, pengar som går till att göra fysiska miljöer tryggare.
Hagsätra/Rågsved, som ingår i lokalpolisområde Farsta, är dock kvar på polisens lista. I myndighetens rapport står det att situationen liknar den som var 2021, då man senast uppdaterade listan.