– Genom att kamerabevaka från luften kan vi övervaka platser på ett mer dynamiskt sätt utifrån underrättelser och analyser av brottsligheten, sa Hanna Paradis, kommenderingschef, i februari när polisen inledde sin kamerabevakning med UAS.

Beslutet man tog då gäller till den 31 maj, men nu har polisen tagit ett nytt beslut. Det innebär att 44 områden i länet vid behov ska kamerabevakas från luften till och med den 8 januari 2024.

– Vi kommer kunna lokalisera och identifiera gärningspersoner som begår brott och även bidra till förundersökningar för att nå ökad lagföring, säger Hanna Paradis.

Polismyndigheten har bedömt att de aktuella områdena även fortsatt är platser som är brottsutsatta eller att det där "av särskild anledning finns risk för angrepp på någons liv, hälsa, trygghet eller egendom".

Integriteten ska skyddas

Bedömningen har gjorts utifrån bland annat de händelser med skjutningar, sprängningar och andra grova brott som har skett i de berörda områdena den senaste tiden.

Enligt polisen har man säkerställt åtgärder för att ”i så hög utsträckning som möjligt främja skyddet för enskildas personliga integritet”.

De personer som blir föremål för bevakningen kommer att bli det kortvarigt och i begränsad omfattning, om de inte är intressanta utifrån ändamålet med bevakningen.

UAS-operatörerna kommer heller inte att kamerabevaka in i bostäder eller på andra integritetskänsliga platser, lovar polisen.