I höstas flyttade Ibbe Jimmo, 24, till Elektravägen i Västberga. Snart hittade han utegymmet i Elektraparken, omgiven av ekar, lönnar, tallar och annan grönska. Bara 50 meter bort brusar trafiken men det här är ändå en liten oas.

– Jag var här allra mest i vintras. Det är perfekt efter jobbet. Det är nära och man slipper trängas och torka bort andras svett, som man måste på inomhusgym, säger Ibbe Jimmo.

Han jobbar som elektriker, ett yrke som blir lättare om man håller sig i form. När Mitt i stöter på honom är han på väg hem på cykel, men stannar till och tar några tag i gymmet.

– Det är skönt att gymma utomhus också. Det blir lite friluftsliv, säger han.

Ibbe Jimmo, 24, upptäckte utegymmet i Elektraparken strax efter att han flyttat till Västberga.

Ibbe Jimmo, 24, upptäckte utegymmet i Elektraparken strax efter att han flyttat till Västberga.

Angie Gray

Föll i god jord

Fröet till utegymmet i Elektraparken var ett medborgarförslag från en Västbergabo i juli 2020. I sitt mejl till Hägersten-Älvsjö stadsdelsförvaltning skrev hon att ett utegym skulle göra området attraktivare och säkrare och att det behövdes ett gym på nära håll.

Förslaget föll i god jord, och kom i rätt tid eftersom förvaltningen planerade att rusta parken, och året efter var utegymmet på plats.

– De allra flesta förslag som vi får in handlar om att utveckla närmiljön. Det kan gälla lekparker, boulebanor, utegym, discogolfbanor eller hundrastgårdar. Förslag på nya badplatser är också vanligt, säger Sara Grolander (MP), ordförande i Hägersten-Älvsjö stadsdelsnämnd.

Sara Grolander, ordförande i Hägersten-Älvsjö stadsdelsnämnd (MP).

Sara Grolander, ordförande i Hägersten-Älvsjö stadsdelsnämnd (MP).

Märta Lefvert

Lokal demokrati

Hittills har tjänstemännen fattat beslut om många medborgarförslag på delegation, utan att blanda in politikerna i stadsdelsnämnden. Nu har en nyordning införts där stadsdelsnämnden ska ta del av alla medborgarförslag och fatta beslut om dem.

– För oss i majoriteten är det viktigt att verka för lokal demokrati, och demokratin förstärks när vi politiker är involverade i varje förslag. Vi får också en närmare dialog med medborgarna och ser vad de tycker är viktigt, säger Sara Grolander.

Ett av de vanligaste medborgarförslagen gäller hundrastgårdar. För att möta behovet tar stadsdelsförvaltningen nu fram en strategi för hela Hägersten-Älvsjö.

– Förvaltningen ser till helheten och tittar på i vilka områden hundrastgårdar saknas helt. De enskilda förslagen finns med i det arbetet, säger hon.

Medborgaren bjuds in

Medborgarförslagen hanteras i flera steg. Först fattar nämnden beslut om förvaltningen ska utreda förslaget och göra en helhetsbedömning av behovet och se om det ryms i budgeten. När utredningen är klar beslutar nämnden om bifall eller avslag.

– Vid det första mötet bjuds den som kommit med förslaget in för att berätta om det och om varför man tycker att det är viktigt. Det är också ett sätt för oss få kontakt med människor i området, säger Sara Grolander.