Anton Fendert (MP), regionråd för kollektivtrafiken i Stockholm, fick höra talas om strejkplanerna i lördags. Dessförinnan hade han inte fått några signaler om att något sådant var på gång, säger han.
– De har valt tillfället med stor precision. På måndagmorgonen skulle tågtrafiken annars ha börjat gå mer normalt. Jag tycker det är extremt orättvist mot de hundratusentals resenärer som nu drabbas, säger Fendert.
Hur känns det här för dig som politiskt ansvarig?
– Mina känslor är inte det viktigaste. Men jag tycker det är sorgligt att man väljer att agera utanför ramarna för den svenska modellen. Det här är en olovlig stridsåtgärd, ett utpressningsförsök där man tar Stockholms pendelresenärer som gisslan.
Vad blir nästa steg för dig?
– Det blir inget nästa steg. Jag svarar inte på utpressningsförsök. Vi har tagit ett mycket väl genomarbetat demokratiskt beslut som har klubbats av två olika politiska majoriteter. Det finns inte en chans att vi skulle böja oss för sådana här metoder, säger Anton Fendert.
Hade du kunnat göra något annorlunda för att undvika konflikten?
– Nej, vi har gjort allt vi har kunnat för att lyssna, vi pausade avvecklingen av tågvärdarna för att göra ytterligare en utredning och vi har fått alla fakta på bordet. Nu är beslutet fattat. Aktionen är lönlös. Tågvärdarna kommer inte tillbaka.
Anton Fendert säger att han samtidigt vill rikta ett tack till de lokförare som nu fortsätter att köra tågen.
– Det är en stor andel som inte deltar i den här olovliga stridsåtgärden och de är de verkliga hjältarna.
Så vet du om ditt tåg går
Osäker på om du kan ta dig till jobbet eller skolan i dag? Så här ser du om ditt tåg går.
Efter strejken har facket nu lagt skyddsstopp som kommer gälla från och med måndag klockan 09. Det är osäkert hur trafiken kommer påverkas.
SL uppmanar resenärer att följa trafikläget i deras app eller på SL.se. Du kan även gå in på Trafikverkets hemsida för att se vilka tåg som går eller är inställda från din närmsta station.
Så vet du om ditt tåg går
Lokförare strejkar – störningar i pendeltågstrafiken
I natt gick pendeltågsförare ut i vild strejk i protest mot avvecklandet av tågvärdar. Under måndagsmorgonen har flera tåg ställts in.
Strejken inleddes klockan 03 på måndagen och väntas pågå i tre dagar fram till den 19 april klockan 23.59. Protestaktionen är en så kallad vild och otillåten strejk. Det stora fackförbundet Seko står inte bakom den.
"Vi går ut i strejk, med vetskapen om att vi är starka tillsammans, vi gör det för säkerheten, som för oss lokförare inom järnvägsbranschen alltid går först", skriver initiativtagarna på sin hemsida.
Så påverkas trafiken
Endast ett fåtal pendeltåg går under måndagen, skriver SL på sin hemsida.
– I morse var det ett antal förare som valde att inte dyka upp på jobbet. Det gjorde att trafiken fick ställas in med kort varsel, säger SL:s presstalesperson Andreas Strömberg.
Ett stort antal tåg har ställts in under morgonen och trafiken är "ryckig och ojämn", enligt SL.
– För en stund sedan var det bara ett tiotal tåg som gick, normalt sätt är det väl 40 stycken.
Enligt MTR var endast drygt 30 procent av tågen ute i trafik mellan klockan 04 och 06 på måndagsmorgonen.
"Vi kan inte, får inte, riskera säkerheten. Nu hoppas vi att de ska lyssna", säger Chris Hager, lokförare sedan fyra år.
Klara Orreteg
Begränsad busstrafik har satts in mellan knutpunkter på pendeltågen till tunnelbanan. Dessa sträckor är:
• Upplands Väsby - Akalla
• Jakobsberg - Hjulsta
• Västerhaninge - Gullmarsplan
• Södertälje - Telefonplan
Bussarna går direkt utan stopp.
"Blir bökigt i hela Stockholm"
Vidare uppmanar SL sina resenärer att om möjligt välja andra färdvägar.
– Som pendeltågsresenär är det det nog bra att jobba hemma eller ta andra vägar, säger Andreas Strömberg.
När resenärer hänvisas till andra delar av kollektivtrafiken befarar SL att det kan bli trångt i tunnelbanan.
– Det kommer bli bökigt i hela kollektivtrafiken i Stockholm i dag.
Finns ingen prognos
Varken SL eller MTR vet hur många lokförare som gått ut i strejk och har därför svårt att ge någon prognos om när läget kan ljusna.
– Eftersom vi inte vet hur många som kommer jobba och inte heller hur många som deltar i strejken är det svårt att ge en tydlig prognos, säger Niklas Ekström, kommunikationsansvarig på MTR.
På Stockholms central protesterar lokförare och annan tågpersonal mot att tågvärdarna tas bort.
– Vi har fått nog. Vi har försökt få politiker, SL och arbetsgivaren att lyssna men när de inte gör det måste vi göra det här. Vi kan inte, får inte, riskera säkerheten. Nu hoppas vi att de ska lyssna, säger Chris Hager som jobbart som lokförare i fyra år.
En tågvärd på plats är glad för lokförarnas initiativ.
– Jag är glad för lokförarnas stöd, men det är väldigt tråkigt att vi får gå. Jag vill vara kvar här, säger en tågvärd som vill vara anonym.
Texten uppdateras...