I maj stängde restaurangen Heat på Cylindervägen 11 i Nacka strand. Nu står det klart att den prisade krögaren Pontus Frithiof öppnar restaurangen Fabriken by Pontus Frithiof kring trettonhelgen nästa år.

Sedan början av året lagar han maten på Nacka strandsmässan. I augusti körde han in sin foodtruck på mässan för att servera matlådor med svensk husmanskost och veganska alternativ.

Pontus Frithiof lagar sedan i början av 2024 maten till Nacka strandsmässan och öppnar en krog på Cylindervägen 11 i Heats tidigare lokaler i början av 2025.

Pontus Frithiof lagar sedan i början av 2024 maten till Nacka strandsmässan och öppnar en krog på Cylindervägen 11 i Heats tidigare lokaler i början av 2025.

Pressbild

Fabriken kommer i stället att hämta inspiration från andra sidan Atlanten.

– Vi vill inte ens säga lunchkrog för det är ett så tråkigt namn utan vi säger dagkrog med inspiration från USA:s västkust. Jag har varit där en del och hämtat inspiration till allt från inredning, känsla och attityd. Det blir lite kaxigare, lite mer framåtlutat och matmässigt blir det inte bara traditionellt – köttfärslimpa med gräddsås – mer moderna härliga smaker.

Vad kan det vara?

– Vi kan jobba mycket med fisk och grönsaker, smaksättningar från Mellanöstern och Nordafrika, hela Asien – Indokina. Men det viktigaste är att vi har ett bra värdskap så att folk vill komma tillbaka.

Ordnar afterwork

Lokalerna är på 800 kvadratmeter och kommer att svälja omkring 300 gäster och rymma bageri, deli, orangeri och chambre séparée.

Det kommer också att finnas möjlighet att ha konferenser, köpa helgkassar och coworking för dem som vill dela kontorsplats.

Inledningsvis kommer restaurangen att ha öppet vardagar mellan klockan 8 och 16.

– Men vi kommer att förlänga vissa dagar för AW och ha öppet för middagar på kvällar och helger kring stora mässor. Vi börjar i försiktig skala och ser till att göra det vi gör bra först snare än att behöva dra igen för att det inte blir den beläggningen vi har tänkt oss, säger Pontus Frithiof.

Han ser fram emot öppningen.

– Det här är ett av de roligaste projekten jag har varit involverade i. Alecta fastigheter bygger om trädgården utanför restaurangen. Det är fokus på att lyfta området, inte bara vår satsning. 

”Vi vill inte kalla det lunchkrog, utan vara lite modernare och hämtar inspiration från den amerikanska västkusten”, säger Pontus Frithiof.

”Vi vill inte kalla det lunchkrog, utan vara lite modernare och hämtar inspiration från den amerikanska västkusten”, säger Pontus Frithiof.

Pressbild

”Mest spännande”

När Mitt i når honom är han på Arlanda på väg till New York på ett hemligt möte.

– Jag kan inte berätta exakt vad det handlar om. Men det är en affärsmöjlighet som vi har pitchat under några månader. Blir det verklighet kommer det att bli ett av de mest spännande projekten i firmans historia.

Men det är inte kopplat till Fabriken i Nacka strand?

– Nej, däremot tar jag alltid inspiration av platserna och restaurangerna jag besöker.

Hur ofta kommer du vara på Fabriken i Nacka strand?

– Inte minst i början kommer det att vara väldigt viktigt att jag syns på plats. Sedan kommer jag att göra nedslag då och då precis som på mina andra ställen.