– Det känns som att det är så länge sedan, men också som i går. Det är lite ofattbart faktiskt, säger Jenny Rångeby, rektor på Kungsholmens gymnasium.
När covid-19 började spridas på allvar i Sverige i början av mars 2020 stod det klart att två elever på skolan på Hantverkargatan hade smittats.
En namninsamling om att stänga skolan drogs igång, nästan tusen personer skrev på den digitala listan.
– Jag tänker att det handlade om att det var mycket som var så oklart då. Det fanns en stor oro och många frågor.
– Eleverna påverkades av att de inte fick träffa sina klasskompisar varje dag och att de nog kunde känna sig ganska utlämnade där hemma med sina datorer, säger Jenny Rångeby, rektor vid Kungsholmens gymnasium.
Pekka Pääkkö
Men svaren var till en början få, och i det läget var fortfarande beskedet från Folkhälsomyndigheten att skolorna skulle hållas öppna.
– Som rektor landade alltid varenda samtal i att vi inte var några experter, och att vi måste kunna lita på myndigheterna.
Undrade hur det skulle gå
Trots namninsamlingen var det inte särskilt stort tryck från upprörda elever, vårdnadshavare eller skolpersonal, minns Jenny Rångeby.
– Men visst var det föräldrar som hörde av sig. Jag tror att det också bottnade i en oro och en omtanke för deras barn och medmänniskor. Vi hade stor respekt för att människor var oroliga och rädda.
Under hösten 2020 och kommande terminer jobbade sedan KG med ett pussel. De som gick i första ring hade alla lektioner på plats för att komma in sin nya skola. de andra årskursernas elever växlade mellan att ha lektioner på distans och på plats i skolan.
Pekka Pääkkö
Bara en vecka efter namninsamlingen kom ett nytt besked som kastade om allt: Folkhälsomyndigheten rekommenderade att undervisningen i gymnasieskolan inte längre skulle bedrivas i skolans lokaler.
Från 17 mars var det distansundervisning som gällde. Snabbt fick skolan ställa om till de nya riktlinjerna.
– Vi undrade så klart hur det skulle gå. Men lärarna hade fått lite tid att förbereda sig, både praktiskt med workshops och mentalt. Det gick över förväntan, men vi ska inte underskatta att undervisning är bättre på plats.
Under hösten 2020 och kommande terminer jobbade skolan med ett pussel. De som gick i första ring har alla lektioner på plats för att komma in sin nya skola. Men de andra årskursernas elever växlade mellan att ha lektioner på distans och på plats i skolan.
Ganska utlämnade
Att eleverna ändå kunde vara på plats relativt mycket under större delen av pandemin tror Jenny Rångeby betydde mycket i slutändan. Både för undervisningen och det sociala.
Men eleverna som gick i gymnasiet 2020-2022 påverkades naturligtvis ändå mycket.
– De fick inte fick träffa sina klasskompisar varje dag, och de kunde nog känna sig ganska utlämnade där hemma med sin dator. Sedan genomförde personalen och våra lärare ett fantastiskt jobb som trixade och fixade med allt. De gjorde verkligen gjorde sitt bästa för varje elev.