Brevet från Postnord kom i våras. Där förklarar det statliga bolaget att de inte längre kan dela ut post på de smala radhusgatorna på Mickel Bagares gränd.
Bakgrunden är att paket utgör en allt större del av posten. Paket kräver motorfordon som enligt bolaget passar illa på trånga gator.
I stället kräver de att områdets samfällighet ordnar en gemensam utdelningsplats; en brevlådesamling ”utanför boendeområdet”.
Freddy Becker, ordförande för Kokoskakans samfällighet, berättar att 71 hushåll berörs av kraven och att föreningen kan tänka sig att ordna en eller flera brevlådesamlingar.
Men det finns ett stort krux: för att kunna göra detta krävs en ändring i samfällighetens anläggningsbeslut. En sådan ändring ska godkännas av Lantmäteriet och väntetiden beräknas, enligt Freddy Becker, till 16 månader.
– Vi har inget problem med att upprätta en brevlådesamling. Jag förstår att Postnord hellre vill göra tre stopp i stället för 71, det handlar så klart om effektiviseringar. Men vi har regler att följa. Jag är förvånad att ett statligt bolag uppmanar oss att bryta mot lagen, säger han.
Postnord hävdar att de inte längre kan köra sina fordon på de smala radhusgatorna i Sköndal.
Mattias Kamgren
Har hänt på flera håll
Frågan är het i radhustäta Sköndal. Enligt Postnord har ytterligare sex samfälligheter i stadsdelen kontaktats med samma krav. Totalt i hela landet rör det sig hittills om cirka 400 samfälligheter. I området Kärrdal i Sollentuna, som Mitt i har skrivit om, slutade det med att 200 hushåll blev av med postutdelningen.
Villaägarnas riksförbund menar att samfälligheterna står i princip maktlösa mot postutdelarens krav.
– Som radhusägare hamnar man i en jätteknepig situation, det är närmast som utpressning, säger Lena Södersten, förbundsjurist.
På Mickel Bagares gränd är positionerna låsta. I ett mejl skriver Postnord att de inte kommer att invänta ett nytt anläggningsbeslut. De uppmanar samfälligheten att hålla en extra stämma och ta ett snabbt beslut om flytt av brevlådorna.
– Vi har varit i kontakt med 100-tals samfälligheter som har löst det här inom rimlig tid. Att det ska krävas år är ingenting vi känner igen, säger Henrik Ishihara på Postnords presstjänst.
Villaägarna liknar det här vid utpressning. Hur kommenterar ni det?
– Vi har ett arbetsmiljöproblem och ett trafiksäkerhetsproblem som vi måste få lösa. Det här är de medel vi har till vårt förfogande. Men vi hoppas så klart att vi inte ska tvingas till utdelningsstopp. Samfälligheten har fortfarande tid på sig att lösa det här i samarbete med oss.
”Det är lite David mot Goliat”, konstaterar Freddy Becker om radhusägarnas kamp mot Postnord.
Mattias Kamgren
Kommer göra adressändring
Samfälligheten å sin sida står fast vid att följa det formella regelverket. Freddy Becker är nu helt inställd på ett långt uppehåll i postutdelningen.
– Det får bli så, det finns inget vi kan göra, säger han.
Radhusägarna får i så fall hämta sin post på Postnords företagscenter i Årsta.
– För min del kommer jag att adressändra till mina föräldrar, säger Freddy Becker.