Den 19 februari hävde Trafikverket sitt avtal med entreprenören AF Anläggning AB, som genomfört arbeten med Förbifartens tunnlar under Lovön, med omedelbar verkan. Detta med hänvisning till flera allvarliga missförhållanden i entreprenaden.
Efter att ha fattat misstankar om att entreprenören tog betalt för arbetstid som inte lagts ner i projektet anlitade Trafikverket en revisionsfirma för att undersöka förhållandet mellan arbetade timmar och fakturerade timmar.
I utredningen tittade firman på antalet timmar som arbetats på platsen genom att analysera in- och utpasseringar. De har sedan jämfört siffrorna med antalet fakturerade timmar.
Resultatet visar att AF:s yrkesarbetare har varit närvarande över 200 000 timmar för lite jämfört med hur mycket tid de har fakturerat för, vilket har resulterat i en kostnad på mer än 120 miljoner kronor.
Borde varit mer tid
Revisionsfirman har hittat ett antal osäkerheter, som att passersystemet inte alltid fungerar och att vissa arbetare inte jobbar på plats hela tiden. Om dessa osäkerheter räknas in saknas det fortfarande 137 000 timmar, vilket resulterar i en kostnad på nära 81 miljoner kronor.
AF Gruppens uppgift har varit att bygga sex kilometer vägtunnel med dubbla filer och sju kilometer ramptunnlar under Lovön.
Angie Gray
”Att hela den konstaterade differensen skulle kunna förklaras i sin helhet av att arbete skett utanför byggarbetsplatsen och att felregistreringar sker framstår därmed som uteslutet”, skriver firman i rapporten.
I närvarotiden räknas även tid som inte går att fakturera för, som lunchraster och ombyte. Revisionsfirman menar därför att närvarotiden egentligen borde överstiga den fakturerade tiden och inte tvärt om.
Ett digitalt registreringssystem är inte ett tidsredovisningssystem.
Sammantaget, menar revisionsfirman, att skillnaden mellan arbetade timmar och fakturerade timmar talar starkt för att AF Anläggning AB har överfakturerat Trafikverket.
Det är tiden mellan januari 2022 och mars 2024 som har granskats. Men i utredningen talar inget emot att liknande överfakturering skulle kunnat förekomma redan från projektets start, menar firman. Det skulle då röra sig om totalt 415 000 timmar till en kostnad om mer än 245 miljoner.
Polisanmälts
Mitt i har sökt AF Gruppen för en intervju. I en mejlkommentar skriver de att de är starkt oeniga med Trafikverkets beslut att häva kontraktet. Vidare skriver de att det finns uppenbara felkällor i metoden som revisionsbyrån har använt.
”Ett digitalt registreringssystem är inte ett tidsredovisningssystem, och det är helt klart att fakturering enligt avtalet varken kan eller bör baseras på registreringssystemet.”
Notan för hela Förbifart Stockholm beräknas landa på upp till 53,5 miljarder kronor.
Angie Gray
Utöver överdebitering menar Trafikverket att entreprenören ska ha medvetet undanhållit information från myndigheten, överbrukning av maskiner samt bristande inköpsarbete.
Trafikverket har polisanmält entreprenören.
– Jag har under mina 25 år inte varit med om något liknande och om inte annat visar det på hur allvarligt vi ser på det här, sa Patrick Guné, verksamhetsområdeschef för Stora projekt på Trafikverket, till Mitt i när kontraktet hävdes.