Regionen lät granska läkarens journalföring mellan 2019 och 2022. Endast 30 procent av journalerna visade att den åtgärd som rapporterats, och debiterats, stämde. Dessutom gick det inte alltid att utläsa om en medicinsk insats var motiverad.
Totalt handlade det om 7 048 844 kronor i läkarvårdsersättning under perioden, varav 4 934 191 kronor inte kunde styrkas.
Regionen krävde återbetalning av pengarna och beslöt i februari 2023 att frysa alla vidare betalningar.
Betalar inte
Den privatpraktiserande neurologen anser dock att regionens granskning är bristfällig, och säger till Läkartidningen att han varken kan eller vill betala.
Vad gäller att det inte gått att se om en insats var medicinskt motiverad eller inte säger han till tidningen:
– Om man läser hela patientjournalen från dag ett ända till slutet inser man att en daganteckning bara är ett nedslag i ett förlopp. När helhetsbilden framträder förstår man de medicinska resonemangen.
Vill ha skadestånd
Han har å sin sida stämt Region Stockholm, och kräver närmare en halv miljon kronor i uteblivna betalningar och utöver det 70 000 kronor per månad i skadestånd för minskade intäkter. Mottagningen har numera stängt.
Och nu har alltså även regionen gått till tingsrätten och kräver att de 4 934 191 kronorna betalas tillbaka.
På spaning efter välfärdsbrott
Region Stockholm har Sveriges första, och enda, särskilda enhet mot fusk och välfärdsbrott. Stockholm är ju också den region som har i särklass störst antal olika vårdgivare.
Mottagningar som får skattemedel för vård de inte utfört, som inte journalför eller undanhåller skatt. Privatläkare som skriver ut narkotikaklassade läkemedel till missbrukare.
Det är sådant som Region Stockholms enhet mot oegentligheter och välfärdsbrott ska sätta stopp för.
Häromveckan fick enheten besök av Lena Hallengren (S), socialminister i den tidigare regeringen, och finansregionrådet Aida Hadzialic (S).
– Jag är mån om att resurserna i välfärden används rätt, och tycker det är intressant att besöka den region som har mest upphandlad vård och störst andel privat vård i hela Sverige, sade Lena Hallengren.
Många avtal
Stockholm är den första regionen i Sverige som har en särskild enhet som ska avslöja vårdgivare som försöker sko sig på systemet. Enheten inrättades 2022.
Det finns omkring tusen olika vårdgivare i regionen. Deras verksamhet regleras i avtal. Totalt handlar det om över 2 000 olika avtal.
Aida Hadzialic menar att det är alltför många oseriösa vårdgivare som fått tillträde till vården:
– Det finns en del att hinna ikapp, och nu spänner vi bågen, sade hon.
Matilda Hultgren, enhetschef, poängterar dock att "majoriteten av vårdgivarna är jättebra" och att samarbetet är gott.
Avvikelser
Men ibland kan de se att en vårdgivare avviker från andra med samma uppdrag, till exempel när det gäller andelen läkarbesök eller diagnoser som ger extra betalt. Ibland får de in tips, eller signaler från Patientnämnden om att det inte står rätt till.
Om vårdgivaren tagit för mycket betalt av regionen krävs pengarna tillbaka.
– Vi är också skyldiga att ge dem en chans till rättelse. Men om det är patientosäkert tar vi till omedelbara åtgärder, säger Matilda Hultgren.
Polisanmäls
Avtalet med vårdgivaren kan då sägas upp, som häromsistens med den fertilitetsklinik som förutom att ta betalt för vård de inte hade rätt till också orsakat vårdskador och undanhållit skatt.
Det kan också bli en anmälan till Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, eller en polisanmälan för bedrägeri.
De senaste åren har återkrav om 125 miljoner kronor polisanmälts, och felaktiga framtida utbetalningar om 50 miljoner kronor om året stoppats.
Nu spänner vi bågen
Välfärdsbrott som stoppats
Tre vårdcentraler, i Kista, Tyresö och Märsta, fick stänga 2021 efter fusk och skattebrott.
Sex privatpraktiserande läkare och två fysioterapeuter får sina utbetalningar stoppade och krävs på miljonbelopp.
15 privatpraktiserande läkare krävs på sammanlagt 40 miljoner kronor för att ha missbrukat rätten till fri diagnostik, främst gällande hälsoundersökningar.
Avtalet med en fertilitetsklinik på Östermalm sades upp i januari 2024 efter felaktig fakturering, vårdskador och skattefusk.
Källa: Enheten mot oegentligheter och välfärdsbrott
Lena Hallengren och Aida Hadzialic besökte Region Stockholms enhet för oegentligheter och välfärdsbrott häromveckan.
Ingrid Johansson
De följer jakten på välfärdsbrotten
Remisstvång införs hos privatläkare
Nu skärper Region Stockholm kraven på remiss för att få komma till doktorn.
Från den 1 december är det remisstvång hos privatpraktiserande ortopeder, handkirurger och neurologer.
Stockholm
En remiss innebär att en vårdgivare beställer en tjänst av en annan vårdgivare. Ofta handlar det om att läkare på vårdcentralen remitterar patienten till en specialist.
Ingen får kräva remiss för att få komma till en fysioterapeut, en privatpraktiserande gynekolog, psykiater eller barnmedicinsk specialist. Men i övrigt är mycket upp till regionerna och Region Stockholm skärps nu kraven. Från den 1 december krävs remiss för att få vård hos ortopeder, handkirurger och neurologer i öppenvården.
Allt färre
Totalt finns cirka 145 privatpraktiserande läkare i Region Stockholm som ersätts enligt Lagen om läkarvårdsersättning, LOL.
Det är en krympande skara. Några privatpraktiserande handkirurger finns inte längre, men väl ortopeder, allmänmedicinska specialister och psykiatriker.
Och Lagen om läkarvårdsersättning är på väg ut, enligt ett utredningsförslag.
– Det är inte ett tidsenligt sätt att upphandla vård. Läkarna har rätt till ersättning, men vi kan inte ställa krav eller styra vilken typ av specialister som etablerar sig, säger Christoffer Bernsköld, avdelningschef för närsjukvård.
Billigare vård
Till viss del handlar det om att stävja överkonsumtion av vård, eller som Christoffer Bernsköld uttrycker det:
– Vi vill styra omhändertagandet till den mest effektiva vårdnivån. Det är ofta bra om man först söker hjälp på vårdcentralen, som kan göra en bedömning och skriva en remiss till specialist vid behov.
Men för en stor del av öppenvården behövs ingen remiss, inte till vårdcentralen förstås, men heller inte till Bup, urolog och ögonläkare. Och inga nya remisskrav är på gång:
– Nej, det är inget vi diskuterar, säger Christoffer Bernsköld.
Vill stävja överkonsumtion.
Här krävs ingen remiss
Allergolog, barn- och ungdomspsykiatri (Bup), barnmorskemottagning, beroendevård, BVC, cancerrehabilitering, fysioterapeut
Gynekolog, habilitering (vuxna, barn, funktionsnedsatta), husläkare/vårdcentral, intensivträning för personer med rörelsenedsättning
Lymfödemutredning, Malinamottagning, mansmottagning, sömnapnésyndrom, omskärelse av pojkar, primärvårdsrehabilitering
Psykiatri, rehabilitering (hörsel, syn, extremitetsskador, reumatologiskt mm), sexuell hälsa, tandläkare och tandreglering, ungdomsmottagning, urolog, ätstörningsvård, ögonsjukvård
Källa: SKR/Vårdgivarguiden