JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

TV-klipp och nyheter

Regionen utsätts för cyberattacker – varje dag

Region Stockholm avvärjer cyberangrepp varje dag.

Region Stockholm avvärjer cyberangrepp varje dag.

Mostphotos

20250130190022
20250120213238
2025-01-30
19:00

Sabotage mot internetkablar, hackerattacker och terrorism. Hoten mot Sveriges, och Stockholms, säkerhet verkar öka. För Region Stockholm handlar det framför allt om angrepp via internet. Sådana avvärjs dagligen.

Sverige är inte i krig, sade statsminister Ulf Kristersson på Folk och försvars-konferensen häromveckan. "Men det råder inte heller fred", fortsatte han.

I samma veva gick Säpochefen Charlotte von Essen ut med att det skett "förändringar i den ryska säkerhetshotande verksamheten mot Sverige. Riskbenägenheten från rysk sida har ökat vad gäller påverkan och sabotage mot mål i västvärlden" skrev hon i ett pressmeddelande.

Och terrorhotnivån ligger kvar på en hög nivå, en fyra på den femgradiga skalan.

I Region Stockholm hanteras säkerhetsfrågorna av Enheten för katastrofmedicinsk beredskap och Enheten för informationssäkerhet.

Dagliga angrepp

De skriver i ett mejl att de är medvetna om det spända säkerhetsläget och att "Region Stockholm är och ska alltid vara förberedda på att en eventuell allvarlig händelse kan inträffa, oavsett vilken terrorhotnivå vi har".

Riskbenägenheten från rysk sida har ökat.

Men var riskerna inom vården och kollektivtrafiken finns, och vad som är känsligast, det går de inte in på "av säkerhets- och sekretesskäl".

Men att it-miljön är utsatt för attacker står klart. Regionens "säkerhetslösningar blockerar dagligen sådana angrepp".

Lösensumma

Några störningar i regionens verksamheter har inte skett det senaste året till följd av cyberattacker, enligt dem. Men Sophiahemmet drabbades i februari 2024 av en hackerattack där patientdata stals, och hackarna begärde en lösensumma.

– Såväl främmande makt som våldsbejakande extremister försöker utnyttja våra sårbarheter och påverka situationen för att nå sina syften, säger von Essen i pressmeddelandet.

Så förbereder sig vården för terrorattentat

Vården i Region Stockholm förbereder sig på det värsta. Bara i år sker 25 övningar.

Terrorhotnivån i Sverige är förhöjd sedan den 17 augusti och ligger nu på en 4:a på en 5-gradig skala.

Om något händer i Stockholm är vården beredd. Hur det går till styrs av den katastrofmedicinska beredskapsplanen. Den reviderades 2022, mycket på grund av erfarenheterna efter dådet på Drottninggatan 2017 och pandemin 2020.

– Det vi uppmanar till nu är att vara vaksamma och att vårdgivarna går igenom sina planer och sin utrustning, säger säger Jessica Vinberg, enhetschef för katastrofmedicinsk beredskap i Region Stockholm.

När larmet går

Om ett sprängattentat mot till exempel Centralstationen skulle inträffa larmas förstås ambulanser och personal ut direkt.

Larmet går också till regionens tjänsteman i beredskap, samordnar insatsen. Akutsjukhus och ibland närakuter, inventerar operationskapacitet, vårdplatskapacitet och förbereder mottagande.

– På plats ska de skadade bedömas, och en prioritering görs utifrån hur snabbt de måste in till sjukhus, säger Jessica Vinberg.

De skadade får reflexband med färgkoder. Röd för prio 1: livshotande trauma, gul för prio 2: allvarligt skadade, grön för prio 3: "walking wounded", och så blå för prio 4: skadade som inte förväntas överleva trots bästa vård, eller är döda.

Vård i stor skala

Att hantera skador efter skjutningar är vardag i akutvården, säger Jessica Vinberg, och sprängningar förekommer men än så länge inte med så många som skadats.

Men vid en masskadehändelse är det förstås en helt annan dimensionering.

En uppsamlingsplats måste ordnas, antingen i en närliggande byggnad, eller i tält.

– Man kan behöva få in folk i värmen, eller ge vård innan transport till sjukhus.

Region Stockholm har förstärkningsresurser, som lättviktsbårar, bårbockar, filtar, tält, belysning och annan utrustning placerade hos räddningstjänsten.

Vården är väl förberedd på masskadehändelser, enligt Jessica Vinberg, enhetschef för katastrofmedicinsk beredskap.

Vården är väl förberedd på masskadehändelser, enligt Jessica Vinberg, enhetschef för katastrofmedicinsk beredskap.

Tom M Kronestedt

Psykiskt stöd

Psykosocialt omhändertagande ingår också i planeringen.

– Det är något vi fick upp ögonen för efter Drottninggatan. Behovet av stödinsatser var stort, det var en skrämmande händelse, inte minst för många barn, säger Jessica Vinberg.

Kan vi känna oss trygga?

– Vi gör vårt allra bästa för att förbereda oss. Bara i år har vi 25 övningar. Men varje händelse är unik.

Det vi uppmanar till nu är att vara vaksamma och att vårdgivarna går igenom sina planer och sin utrustning

Så övar vården

Table top: Man sitter runt ett bord och "spelar" ett visst scenario. Varje funktion eller aktör beskriver hur de kommer att agera. 

Larmövningar: Test av larmvägar och hur lång tid det tar att samla personal. 

Surge Capacity: Magnetfigurer på whiteboardtavlor visualiserar ett scenario för att säkra kapacitet – var de skadade finns, personal, material, flöde genom sjukhuset.

I fält: Ambulanspersonal övar olyckor med farliga ämnen. I höst blir det en större övning med markörer (skadesminkade människor med vitalparametrar på en lapp) från skadeplats ända in på akutsjukhusen.

Källa: Region Stockholm

Hoten mot Stockholm

Klimatförändringar (värmeböljor, torka, skyfall).

Kemikalieolyckor, störningar i teknisk infrastruktur.

Kriminalitet, terroristangrepp.

Pandemier.

Försämrat säkerhetspolitiskt läge i Östersjöområdet.

Källa: Region Stockholm

Så förbereder sig vården för ett terrorattentat

Redo för det värsta: 25 övningar bara i år ✔ Så prioriteras skadade

IngridJohansson
08-550 551 04

Senaste nyheterna

Fontänhuset ligger på Knut Sjöbergs väg nära Stora Sköndals kyrka.

Fontänhuset ligger på Knut Sjöbergs väg nära Stora Sköndals kyrka.

Mattias Kamgren

Slåss mot matsvinn och ohälsa – med gratis soppa

Nyheter

Fontänhuset i Stora Sköndal jobbar mot psykisk ohälsa ✔ Har börjat med gratis soppmiddagar ✔ Samarbete med butiker ska stoppa matsvinn

I avsnittet Älskade, hatade spegel i tv-serien Blick reflekterar fem Järvatjejer om kroppsideal, sociala medier och hur unga tjejer påverkas av dessa.

I avsnittet Älskade, hatade spegel i tv-serien Blick reflekterar fem Järvatjejer om kroppsideal, sociala medier och hur unga tjejer påverkas av dessa.

Martin Svensson

Järvatjejer snackar kroppsideal i ny serie

Nyheter

Spegelbild och sociala medier: "Vi har vuxit upp för snabbt"

Jens Byggmark är uppvuxen i Tärnaby men bor i dag i Nacka. I Väsjöbacken har han aldrig åkt tidigare, berättar han. "Men det känns som en klockren backe att göra en liten comeback i", säger han.

Jens Byggmark är uppvuxen i Tärnaby men bor i dag i Nacka. I Väsjöbacken har han aldrig åkt tidigare, berättar han. "Men det känns som en klockren backe att göra en liten comeback i", säger han.

SSLK

Efter åtta år – här lockas stjärnan till backen

Nyheter

Jens Byggmark ska vara föråkare i Ross-Knocken ✔ Hade inte åkt slalom sedan han la av för åtta år sedan ✔ Tränade med ungdomarna i Sollentuna Slalomklubb

Laura, 14, löste kuben på 1,45 sekunder

Det tar Laura Dawidiak ungefär en timme att lära sig lösa en ny kub. Har man lärt sig att lösa kuber med två, tre och fyra rutor i rad går det att lösa större kuber, då algoritmen är densamma.

Det tar Laura Dawidiak ungefär en timme att lära sig lösa en ny kub. Har man lärt sig att lösa kuber med två, tre och fyra rutor i rad går det att lösa större kuber, då algoritmen är densamma.

Mikael Andersson

20250222080515
20250221155633
2025-02-22
08:05

När Laura Dawidiak från Ekerö tröttnade på fotbollen fick hon upp ögonen för Rubiks kub. Fem år senare, nu 14 år, har hon samlat på sig 150 kuber och slagit sitt första svenska rekord.

En pyramid, en tolvkantig, en liten magnetisk, en badboll, en banan. I 14-åriga Laura Dawidiaks rum finns omkring 150 stycken ”kuber”. Favoriten är dock klassikern Rubiks kub.

– Man kan lösa den med en hand, eller utan att titta, säger Laura Dawidak.

Löst kuber har hon gjort sedan hon var nio. Hon hade ledsnat på fotbollen och var uttråkad. Hennes pappa hade en kub med två gånger två rutor, och han lärde sig att lösa den med hjälp av en Youtube-video. Därefter visade han Laura, som kunde lösa den samma kväll.

Efter det var hon fast.

– Jag tyckte det var jätteroligt, det finns så mycket att lära sig

För att kuben ska gå att flytta så smidigt som det går finns olika sorters smörjmedel.

För att kuben ska gå att flytta så smidigt som det går finns olika sorters smörjmedel.

Mikael Andersson

Trots att de kallas kuber finns det mängder av olika former på pusslen, men principen är oftast densamma. Kuben blandas, och sedan ska de olikfärgade rutorna flyttas så att alla sidor till slut är enfärgade.

Slog rekord med nio hundradelar

I januari slog Laura Dawidiak sitt första rekord, svenskt kvinnligt rekord i 2x2-kuben. Hon löste den på 1,45 sekunder.

Redan när hon såg blandningen på kuben förstod hon att det skulle gå fort, men hon märkte först inte att det var rekord.

– Jag fick springa bort till min kompis och fråga vad det nuvarande rekordet var. Jag slog det med nio hundradelar. Det kändes väldigt bra.

Under höstlovet tränade hon genom att lösa kuben 500 gånger om dagen. Men egentligen var hon ute efter att slå ett annat rekord, det lägsta snittet på fem lösningar, och det är nästa mål.

Det finns 43 triljoner blandningar och alla har inte blivit lösta.

Men det stora målet är att slå ett kvinnligt rekord i den klassiska kuben, 3x3. Just nu försöker hon få ner snittiden till att lösa den under tio sekunder.

Utmaningen att fortsätta bli bättre är vad som lockar med kuberna, berättar Laura Dawidiak. Men också alla kompisar som kuberna fört med sig.

– Att tävla är kul. Och när kompisarna blir bättre, då vill jag också bli det. Det finns 43 triljoner blandningar och alla har inte blivit lösta.

Lätt att lära sig

På tävlingarna i Sverige känner Laura Dawidiak nästan alla deltagare i och med att speedcubing, som hobbyn heter, inte är särskilt utbredd här. Men i somras var hon på EM i Spanien, där 1 200 personer tävlade.

– Det var många kända personer där som jag pratade med och jag fick hänga med mina kompisar varje dag. Vi tävlar mot varandra men stöttar också varandra.

Enligt henne är det inte särskilt svårt att lära sig lösa en Rubiks kub, man måste bara få koll på algoritmen. Och har man lärt sig att lösa kuber med två, tre och fyra rutor i rad kan man lösa alla andra större kuber.

Det finns alltid mer att lära sig, och alltid nya rekord att slå. Det är vad Laura Dawidiak gillar bäst med att lösa kuberna.

Det finns alltid mer att lära sig, och alltid nya rekord att slå. Det är vad Laura Dawidiak gillar bäst med att lösa kuberna.

Mikael Andersson

Men det är nästan omöjligt att göra det på egen hand, det behövs en person som visar en eller en instruktion.

– Det tog två månader för han som skapade kuben att lära sig lösa den. Men att kolla på en video tar 20 minuter. Och tränar man en gång varje dag kan man lösa den under en minut sen.

Hon uppmanar alla som tycker kuber är coolt att lära sig.

– Det går fort, man kan tävla och träffa kompisar!

Lär sig genom Youtube

Namn: Laura Dawidiak.

Ålder: 14, fyller 15 i år.

Bor: På Ekerö.

Familj: Mamma, pappa och två småsystrar.

Intressen: Lösa kuber, simma, simtränare.

Bästa tips för nybörjaren: ”Titta på videos där de förklarar hur algoritmen fungerar. Gå med i chattgrupper, som på Discord, där kan man träffa vänner och få tips. Och öva!”

Källa: Mitt i

Aldrig mer än 20 drag

Rubiks kub är ett tredimensionellt pussel som patenterades av arkitekten och professorn Ernő Rubik 1974.

Den mest konventionella kuben består av 3x3x3 kuber, totalt 54 stycken.

Det finns 43 triljoner olika blandningar, men 20 drag är alltid tillräckligt för att lösa kuben.

Under åren har mängder av andra kuber kommit, bland annat 2x2, Rubiks clock, pyraminx och megaminx.

Speedcubing är en hobby som går ut på att lösa en kub så fort som möjligt. På tävlingar finns det många olika grenar, både med ögonbindel och utan.

Källa: Cuboss, Svekub, Nationalencyklopedin

MajaJohansson
08-550 550 20