Att priserna i matbutiker har skenat har undgått få. Och om storhandlingen i februari sved lite extra i plånboken var du inte ensam. Ökningen på matpriserna i februari var enligt Matpriskollen, den största ökningen på två år.

Vid Barkarby handelsplats har kunderna märkt av de höjda priserna ch flera har börjat anpassa sig efter den något dyrare vardagen.

"Får tänka om"

Vid avdelningen för frukt och grönt står Lone Henriksson och Bengt Forslund och klämmer på citroner. Sedan priserna stigit har de börjat hålla mer koll på vad som är nedsatt. Och vissa varor undviker de numera.

– Allting har ju blivit dyrare. Innan brukade vi köpa mycket olivolja, nu är det jättedyrt så det hoppar vi. Kaffe är också dyrt men det blir inte mindre inköp för det, gubben vill ju ha sitt kaffe, säger Lone Henriksen.

Vad gör ni om priserna fortsätter stiga?

– Då får man tänka om lite. Kanske börja odla eget på balkongen, säger Bengt Forslund och skrattar.

Lone Henriksen, 68 och Bengt Forslund, 62, håller koll på vilka varor som är nedsatta.

Lone Henriksen, 68 och Bengt Forslund, 62, håller koll på vilka varor som är nedsatta.

Mikael Andersson

Flera kunder som Mitt i träffar berättar att de har tänkt över sina köpvanor. Det har däremot inte Cem Budak behövt göra än – men han befarar att det snart kan ändras.

– Nu börjar till och med jag att reagera som inte har brytt mig tidigare. Men samtidigt är det bara take or leave it, man behöver ju smör, säger han och fortsätter:

– Jag kommer handla på det sättet som gynnar mig och min familj. Då får man kanske välja bort vissa saker framöver, men till exempel grönsaker till barnen kommer vi att fortsätta köpa.

Cem Budak, 34, kommer behöva ändra sina köpvanor om priserna fortsätter stiga.

Cem Budak, 34, kommer behöva ändra sina köpvanor om priserna fortsätter stiga.

Mikael Andersson

Inget vardagslyx

I Patrik Nilssons familj har man börjat tänka efter innan man planerar vardagshandlingen.

– Man får prioritera annorlunda, vissa saker får man snåla in på som vardagslyx till exempel svenskt kött, deli och färskvaror generellt. Vi tänker på att spara det till helgen och speciella dagar i stället.

Han berättar att nedsatta matvaror ofta blir det som styr middagsplanerna.

– Man kollar vad som är billigast i veckan och planerar måltider efter det. Man tänker på vad som går att göra storkok av och satsar mycket på matlådor.

Patrik Nilsson, 34 var och torsdagshandlade med dottern. På sistone har storkok och rester prioriterats.

Patrik Nilsson, 34 var och torsdagshandlade med dottern. På sistone har storkok och rester prioriterats.

Mikael Andersson

Prisökningen

Matpriskollens undersökning bygger på 44 000 produkter i svenska livsmedelsbutiker. Matrelaterade produkter ökade i februari med 1,3 procent och ökningen för alla dagligvaror blev 1 procent. Det är den högsta ökningen på två år.

Ett paket mellanmjölk kostade i slutet av februari 21 kronor, jämfört med 18 kronor samma tid förra året. Ett paket kaffe från Arvid Nordquist kostade i slutet av februari 77 kronor vilket är 19 kronor mer jämfört med samma tid förra året, enligt jämförelser från Matpriskollen.

Och det är varor som är extra känsliga för klimatförändringar, som vissa typer av grönsaker och kaffe, som prognosticeras fortsätta öka i pris.

Drar ned på nöjen

Camilla Legel står utanför stora Coop i Barkarby och fyller bakluckan med matkassar. "Gud ja" utbrister hon på frågan om hon har märkt av några prishöjningar.

– Förut kunde jag köpa fyra-fem matkassar på en tusenlapp. Nu får jag knappt två. Det påverkar oss mycket, vi är en vanlig familj. Nu får jag tänka efter mer och undvika spontanköp, göra mer storkok och äta mycket rester i stället för ute. Man drar ju ned på nöjen.

Vad hade du köpt oavsett hur dyrt det blir?

– Kaffe. Men nu köper jag lågprismärken, det valde jag aldrig förut, säger hon.

Camilla Legel, 44, har försökt minska antalet spontanköp.

Camilla Legel, 44, har försökt minska antalet spontanköp.

Mikael Andersson