För fem år sedan fick cirka 100 ungdomar feriejobb via kommunen. Nu når siffran för första gången över 300 och landar på 315 stycken – en ökning med 29 stycken från förra året.

– Hela kommunen har hjälpts åt för att få fram platserna. Vi har ökat för varje år. Det är jättekul att vi har kunnat erbjuda fler och fler sommarjobb, säger Lisa Lönegård, avdelningschef på arbetsmarknads- och socialförvaltningen.

Bredden bland årets yrken är stor. Det går till exempel att feriejobba som redaktör, dansare, musiker, vaktmästare och på fritidsgårdar men också inom barn- och äldreomsorg. 75 ungdomar arbetar i år inom projektet Tryggare Granängsringen. Föreningar står för en del av sommarjobben.

Ett tillfälle för unga och kommunen

Att feriejobba kan vara viktig hjälp för att få in en fot på arbetsmarknaden, konstaterar Lisa Lönegård.

– Det är en chans att kunna få något att skriva på sitt cv och få referenser och förhoppningsvis lättare att kunna ta sig vidare. Det är särskilt viktigt för de ungdomar som inte har ett stort nätverk.

Hon ser också feriejobb som viktiga för kommunen.

– Det är ett ypperligt tillfälle att visa upp oss. Vi ser att många unga genom feriejobben kan få upp ögonen för olika verksamheter i kommunen och förhoppningsvis tycka att det är ett roligt jobb och välja den yrkesbanan.

598 unga sökte jobb

Långt ifrån alla som sökte jobb i Tyresö fick ett jobb. 598 ungdomar sökte årets 315 jobb.

– Vårt mål är att bygga vidare och utöka det här projektet för att i framtiden kunna erbjuda alla sökande ett feriejobb, säger Anita Mattsson (S), ordförande i kommunstyrelsen, i ett gemensamt pressmeddelande från M och S.

SVT Nyheter har sammanställt hur många feriejobb som kommunerna i Stocholms län erbjuder i år.

Bland kommunerna som befolkningsmässigt är ungefär lika stora som Tyresö är det ett stort spann. Lidingö har till exempel 0 feriejobb medan Österåker ligger på minst 120 stycken, Sigtuna på 125 stycken och Upplands Väsby landar kring Tyresös nivå, enligt sammanställningen.