Skörden av sommaräpplen drog igång tidigt i år och med dignande träd på många håll ser det ut att bli en lång och rekordstor äppelskörd i år.
På Rosenhill har äppelmustsäsongen varit igång i flera veckor – och trycket är stort.
– Det var en väldigt tidig start i år, redan i slutet på juli öppnade vi musteriet, säger Naumaan ul Hassan som är trädgårdsmästare på gården.
Det var en tidig start på musterisäsongen i år, berättar Naumaan ul Hassan som är trädgårdsmästare på Rosenhill.
Malin Lövkvist
Det är drag från tidig förmiddag till sen kväll.
– Vi är fortfarande i början av äppelsäsongen men det är redan väldigt mycket folk, säger han.
Högt tempo
Några som är på plats för att få sina äpplen mustade är Elly och Mila Hernadi-Sköld från Vällingby. Tillsammans med pappa Niclas Sköld lastar de ut mängder av äppelkassar ur bilen.
– Vi plockade på morgonen. Vi har massor av äpplen, detta är inte ens i närheten av alla, berättar Mila.
– Vi har två andra träd också, men det här är från det största, säger Elly.
De var här redan innan öppning för att hinna före köerna som under tiden vi pratar redan slingrar sig en bit ner i backen.
Redan strax efter öppning är det kö en bit ner i backen.
Malin Lövkvist
Inne i musteriet är tempot högt när äpplena tvättas, rivs och pressas till råmust. Familjen Hernadi-Sköld ska också få sin must pastöriserad och tappad på bag-in-box.
– Det är lite dyrare men då håller musten i upp till ett år. Annars måste man frysa den och vi har inte plats i frysen för det, säger Niclas.
– Förra året fick vi nio lådor med must. De har vi fortfarande kvar lite av.
På musteriet tvättas, rivs och pressas äpplena till råmust.
Malin Lövkvist
Deras tre äppelträd ger skörd vid olika tider. Först ut är äpplena på detta träd, gröna och syrliga (”Väldigt goda men lite sura”, säger Elly). Vid slutet på september är frukten mogen på träd nummer två, medan träd nummer tre kan ge frukt så sent som i november.
Elly och Mila Hernadi-Sköld vid musten som för bara några timmar sedan hängde som äpplen i trädgården hemma i Vällingby.
Malin Lövkvist
Musten blir oftast sötare ju längre in på hösten man kommer, berättar Jil Amrein, som denna förmiddag jobbar med pastöriseringen av musten, tillsammans med Lucy Andres.
– Det är spännande att upptäcka alla olika äppelsorter som kommer in hit. Alla äpplen luktar olika, säger Jil Amrein.
– Häromdagen kom någon in med ett litet rosafärgat äpple. Det var som ett hallon, säger Lucy Andres.
Jil Amrein och Lucy Andres häller råmusten i pastöriseringsmaskinen.
Malin Lövkvist
De är båda volontärer som kommit till Rosenhill genom det internationella nätverket Woof, står för Worldwide opportunities on organic farms, och jobbar med många olika saker på gården. Inne på musteriet är jobbet tungt, högljutt, varmt och blött, men Jil Amrein älskar det.
– Det är en så speciell vibe. Det här är en av mina favoritplatser på jorden.